luni, 9 iulie 2012

HUMANITAS: bestselluri




Misterul telegramei de la StockholmNeagu Djuvara
Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulari
Din cand in cand, unele ziare romanesti, in cautarea vreunui subiect senzational, repun in discutie tema 23 august 1944 si, astfel, tema subsecventa a nesansei generalului Antonescu de a obtine pentru Romania un armistitiu convenabil cu Aliatii. Odata cu documentarea pripita, logica stramba, argumentatia chinuita, ocolirea cu rea-credinta a evidentelor, ziarele iubitoare de zarva au preluat de la partizanii inflacarati ai lui Antonescu, care isi trag seva din istoriografia comunista a anilor '80, si mitul unei misterioase telegrame pe care sovieticii i-ar fi trimis-o de la Stockholm generalului, anuntandu-l ca sunt gata sa-i accepte conditiile de capitulare. O naivitate si in 1944, si dupa aproape 70 de ani, pe care unul dintre ultimii martori, ba chiar participant la evenimente, pe atunci tanar dip! lomat, nimeni altul decat Neagu Djuvara, o combate cu o impecabila demonstratie istorica.
Editura Humanitas, seria de autor Neagu Djuvara
ISBN 978-973-50-3628-7, 120 pagini, 19 lei


Ochiul caprui al dragostei noastreMircea Cartarescu
Ochiul caprui al dragostei noastre
"In adolescenta, ghemuit in pat, mi se-ntimpla sa citesc uneori de dimineata pina seara, uitind sa maninc si aproape si sa respir, pentru ca paginile – pe care de fapt nici nu le mai vedeam – descriau oameni adevarati, nori adevarati, orase adevarate, pe cind, daca-mi ridicam privirile, nu vedeam decit jalnice umbre. Imi dadeam seama ca se insereaza doar cind paginile se faceau rosii ca focul, apoi cenusii. Drama vietii mele a inceput mai tirziu, cind in locul Cartii am fost silit sa traiesc realitatea. Ma tem ca de-acum incolo nimeni nu va mai locui in carti, asa cum au facut-o generatia mea si cele precedente. Si ca utopia lecturii va ramine undeva, pe o colina indepartata, ca un mare labirint ruinat." (Mircea CARTARESCU)
Editura Humanitas, seria de autor Mircea Cartarescu
ISBN 978-973-50-3577-8, 208 pagini, 29 lei


Estul naivitatilor noastreGabriel Liiceanu
Estul naivitatilor noastre
Oare ne putem apara prin cuvinte?
"In aceste pagini cuvintele sunt mobilizate intr-un regim de urgenta. In joc este o reparatie a Istoriei si incercarea de a iesi dintr-un trecut traumatic. Se traieste cu teama ca s-ar putea intampla din nou ceva rau, altfel rau decat inainte, folosindu-se materialul, distorsiunile si tehnicile cu care operase raul de pana atunci. Pericolul este o noua adjudecare a scenei publice de catre vechii protagonisti, care sunt pe cale sa-si schimbe costumele si sa-si distribuie rolurile pentru a juca in noua piesa. Una care, pe afisele Istoriei, nu mai poarta titlul de «socialism victorios», ci de «democratie» si de «piata libera». Iar noua ni se cere sa asistam la spectacol – dar fara comentarii! – si sa admiram «consensual» performantele con! torsionistilor de profesie.
Or, tocmai despre comentarea noii piese a istoriei e vorba in aceasta carte. Ea poate fi revendicata de catre orice carturar naiv. Adica de catre cel care nu poate riposta decat cu mainile goale (cu «cuvintele goale») la marile manevre politice si la infrastructurile mistificarii." (Gabriel LIICEANU)
Editura Humanitas, seria de autor Gabriel Liiceanu
ISBN 978-973-50-3490-0, 432 pagini, 39 lei

Istoriile mele
Istoriile mele. Eugen Stancu in dialog cu Lucian Boia
Lucian Boia are reputatia unui istoric in raspar cu ideile de-a gata, pe care i-au creat-o zecile de volume cu o tematica luxurianta, de la miscarea nationala romaneasca, pana la imaginarul climatic. Dar chiar si cu aceasta reputatie, Lucian Boia si-a pastrat privilegiul de a nu se transforma intr-un autor-vedeta, ci de a da intaietate absoluta cartilor sale. I-a fost dat lui Eugen Stancu, un tanar coleg de breasla, sa patrunda in cabinetul istoricului, ticsit de editii vechi, dictionare, tablouri si obiecte de arta, si sa puna intrebari despre predestinare, familie, formare si implinire profesionala. A obtinut raspunsuri surprinzatoare, bogate in idei si in detalii, din care nu se poate construi o singura istorie definitiva, istoria carierei lui Lucian Boia, ci un manunchi de istorii, totdeauna pol! imorfe si deschise, istoriile lui Lucian Boia.

Editura Humanitas, Colectia "Portrete in dialog"
ISBN 978-973-50-3623-2, 216 pagini, 27 lei


Dan C. Mihailescu
I.L. Caragiale si caligrafia placerii
Despre eul din scrisori
I.L. Caragiale si caligrafia placerii"Am debutat editorial la 29 de ani, cu o carte despre Eminescu. Aproape sexagenar, m-am lasat sedus de Caragiale. De ce? Fiindca scrisorile lui din Berlin sunt cea mai suculenta, complicata, excitanta, pe scurt: cea mai ispititoare imagine a imbatranirii din literatura noastra. Cu infinit mai multe arabescuri si capcane decat in cazul unor Ion Ghica, Alecsandri, Delavrancea, Vlahuta, Odobescu, Blaga... Si mai tulburator dracoasa decat la Ion D. Sarbu. Dupa eseurile dedicate epistolarului eminescian si celui cioranian, cutreierul hipnotic printre scrisorile unui Caragiale complexat de saracie si umilire aristocrata, indragostit naravas, ahotnic de putere si recunoastere oficiala, pliat ludico-parodic pe cele mai diverse asteptari epistolare, cinic si sentimental, mizantrop ! si altruist, innebunit de Romania la 1907 s.a.m.d. mi-a devenit oglinda, spectacol si exemplu. Salasul utopic al unui paseist nevindecabil." (Dan C. MIHAILESCU)
Editura Humanitas
ISBN 978-973-50-3630-0, 168 pagini, 21 lei
Radu Rosetti
Din copilarie. Amintiri
Din copilarie. Amintiri"Amandoi parintii mei aveau o memorie admirabila si erau niste povestitori neintrecuti. In lungile seri de iarna ne tineau pe noi, copiii, pe profesori, pe guvernante si pe musafirii zilei ceasuri intregi sub farmecul povestirilor lor, facand sa treaca pe dinaintea ochilor nosti icoanele unui trecut la care luasera parte sau auzisera amarunte din gura batranilor lor. Ce pacat ca, mai pe urma, cand imi dam sama de pretul acelor povestiri si imi aduceam aminte inca bine de ele, nu le-am notat, lasand sa se piarda o multime de amarunte nepretuite pentru istoria noastra politica, sociala si economica in veacul trecut!" (Radu ROSETTI)
Editura Humanitas, seria "Vintage"
ISBN 978-973-50-3018-4, 252 pagini, 26 lei
Intelectuali la cratitaIntelectuali la cratita. Amintiri culinare si 50 de retete
Adriana Babeti, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cartarescu, Marius Chivu, Livius Ciocarlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Parvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Plesu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler, Vlad Zografi
O carte calda, emotionanta, cu amintiri inedite. Moduri de intrebuintare posibile:
Carte de bucate. Aproape toate retetele sunt noi sau au ceva special in ele, care le schimba; nu le gasiti in alte carti. Indicele de la sfarsit o dovedeste.
Carte de amintiri. Istoriile casei sau ale familiei, copilaria cu mancatul-tortura, aventurile cunoasterii culinare si esecurile ei...
Carte de istorie traita. Strans legata de istoria de familie e si istoria pur si simplu, iar tesatura ei arata ca nu numai omul e supus vremurilor, ci si felul in care mananca si felurile pe care le mananca.
Banchet. Aceasta carte e o casa mare cu masa asternuta cu bucurie, la care e poftit oricine doreste.
Editura Humanitas
Prefata de Ioana Parvulescu
ISBN 978-973-50-3567-9, 286 pagini, 37 lei

NamasteSega
Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India
Namaste este jurnalul a doua calatorii simultane – una in India si alta in sine insusi –, pe care un tanar le initiaza intr-un moment de cotitura a vietii, cand, dupa cautari febrile, dar sterile ale adevarului personal, isi indeasa toate intrebarile intr-un rucsac si porneste sa le gaseasca raspunsuri pe alte meleaguri. Drumul pana in inima Indiei asterne dinaintea calatorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant si peisaje umane pitoresti pana la bizarerie si se opreste in ashramul lui Osho din Pune – o oaza de calm, cel putin in aparenta, in mijlocul unei lumi dezlantuite. Aici, intre doua sesiuni de meditatie pe muzica asurzitoare ori in intuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevarata aventura indiana: descopera un caleidoscop intreg de personaje exotice! si povestile lor de viata, delicioasele mancaruri locale cu nume imposibil de pronuntat, aroma inconfundabila a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice si forta regeneratoare a chatarsisului. Dar, dincolo de toate acestea, sarea si piperul cartii o reprezinta sirul intamplarilor marunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de verva, de umor si dotat cu remarcabila intuitie a dozarii suspansului, care te acapareaza pana la ultimul rand al povestii.
Editura Humanitas, colectia "Memorii/Jurnale/Calatorii"
ISBN 978-973-50-3492-4, 280 pagini, 32 lei

Ce i-a spus Einstein Bucatarului sauRobert L. Wolke
Ce i-a spus Einstein bucatarului sau
Stiinta gastronomiei explicata
De ce mancarea rumenita devine aurie? Ce ne-a lasat mostenire soacra lui Cristofor Columb? De unde provine sarea de mare? Ce trebuie sa punem in apa in care fierbem pastele? De ce untul european e mai gustos decat cel american? Ce inseamna saturat sau nesaturat? Cum ne dam seama care scoici sunt bune? Cum actioneaza cofeina?
In bucataria profesorului Robert L. Wolke, doctor in chimie, ingredientele si ustensilele sunt de fapt aparatura de laborator. Omul de stiinta pasionat, desigur, de principiile chimice care stau la baza gatitului – dar si de preparatele rezultate – le explica intr-un limbaj accesibil, condimentat cu glume, avand grija sa dezoseze sfaturile sau metodele babesti si sa inlature glazura de mister de pe etichetele si instructiunile de folosire cu care ne confruntam zilnic.
Editura Humanitas
ISBN 978-973-50-3537-2, 288 pagini, 35 lei

Amintiri deghizateOvid S. Crohmalniceanu
Amintiri deghizate
"Amintiri deghizate este cartea cea mai frumoasa scrisa de cel care a semnat Ovid. S. Crohmalniceanu. Aici si-a pus in joc si talentul de prozator, si pe cel de critic. Aici si-a folosit atat calitatile de fin observator al oamenilor din preajma, cat si reflectiile proprii asupra vietii.
Cartea invie intalniri cu oameni care au intrat de mult in paginile istoriei literare: Hortensia Papadat-Bengescu, Sadoveanu, Arghezi, Camil Petrescu, Ion Barbu, G. Calinescu, Paul Celan si, mai apoi, Marin Preda, Ion Caraion sau «tinerii optzecisti». Este, asadar, o istorie literara traita. Sunt pagini despre latura histrionica a lui Arghezi, Calinescu sau Stancu la care cititorul rade efectiv in hohote. Dar anecdotele cu scriitori nu aluneca spre derizoriu, ci pun in lumina o zona nestiuta a omului sau a felului sau de a scrie: critica literara e deghizata in amintire.
Amintiri deghizate este o carte despre mari scriitori care au jucat pana la capat intr-o piesa istorica foarte cruda." (Ioana PARVULESCU)
Editura Humanitas, colectia "Memorii/Jurnale"
ISBN 978-973-50-3462-7, 304 pagini, 32 lei



Niciun comentariu: