Aseara am stat vreo 3 ore sa citesc cartea asta pentru ca la final sa gasesc explicatia pentru intrebarea: de ce publica editurile romanesti carti straine care sunt ATAT de proaste, iar pe cele romanesti le evita ATAT de tare? Pentru ca cele straine sunt deja celebre, iar editurile vor doar sa scoata bani. Nici nu-i pot blama, nu 100%.
Insa unele carti sunt PREA proaste. De exemplu, aceasta carte vinde doar sex. Toaaaata cartea se invarte in jurul a doi adolescenti plini de hormoni: Alex si Britanny.
Alex este mexican si toooata cartea musteste de cuvinte mexicane. Alex este totodata si membru al undei bande de traficanti de droguri, Latin Blood, si traieste o adevarata drama acasa: tatal i-a fost impuscat de alti traficanti de droguri, mama lui si ceilalti doi frati traiesc intr-o saracie oarecum mizera iar el e consider capul familiei.
Britanny este o adolescenta bogata cu o viata aparent perfecta. Este majoreta si un fel de cea mai tare tipa din scoala. Desigur, si ea are parte de o drama personala: are o sora handicapata care nu se poate intretine singura, iar parintii ei nu se inteleg. Ea este devorata de tristetea ei, dar totusi in fata lumii se prezinta ca fiind blonda perfecta.
In urma unui pariu prin care Alex il face cu un prieten de-al sau, incepe sa se dea la Britanny. Intre timp, la ora de chimie profesoara ii imparte pe grupe iar Britanny are ghinionul de a cadea in grupa cu Alex. Cei doi, desigur, se urasc si fac o gramada de fite, dar spre nenorocirea lor profesoarei nu-i pasa.
Si uite-asa toaaata cartea se invarte in jurul celor doi care sunt un fel de soarece si pisica. Partea penibila sta in faptul ca Alex este cumva obligat de seful bandei sa faca o tranzactie care implica drogurile, iar Britanny incearca sa-l opreasca tentandul cu sexul. Partea amuzanta e ca merge, se culca cu ea, dar apoi tot o lasa balta si pleaaca sa faca magnifica tranzactie.
Pe un alt plan se desfasoara o cautare a ucigasului tatalui sau. In paralel Alex si Britanny se descopera unul pe celalalt si se indragostesc.
Cartea e o amalgamare de evenimente care au un singur factor comun: relatia celor doi.
Este scrisa intr-un registru stilistic care cu greu depaseste forumurile care contin fan-ficuri [de clasa medie] cu Tokio Hotel sau One Direction si daca esti un adolescent tu, cel care citesti cartea, sigur iti vor placea scenele voite a fi romantice.
Per total cartea primeste de la mine un mare 0. Nu are absolut nimic special, se vede clar ca autoarea nu are pic de documentatie in legatura cu bandele de traficanti, ea a vrut doar sa faca o carte in care sa primeze iubirea si a vrut un subiect care sa ii tina pe ce doi indragostiti la o anumita departare, sa faca cumva o drama.
Cartea e scrisa din doua unghiuri: cel al lui Britanny si cel al lui Alex, acestea alternand odata cu capitolele. Sunt enorm de multe pasaje penibile, in care Alex, care se vrea a fi un baiat rau, mediteaza asupra modului in care soarele se reflecta in parul lui Britanny etc. In plus, tot din privinta lui Alex sunt cateva pasaje in care el descrie cu ce e imbracata Britanny: ce naiba?! nici-un baiat nu sta sa spuna: si ea avea blugi nu-stiu-cum, si avea un tricou care ii punea in evidenta sanii etc.
Nu stiu nimic despre autoare, dar cartea poate fi considerata un esec literar de pe urma careia a scos totusi o gramada de bani.
21 de comentarii:
Să știi că ai dreptate. E chiar penibilă cartea. Bine că nu m-am gândit să mi-o cumpăr, și am citit-o pe net, că, altfel, mă blestemam că am făcut-o. Am citit și a doua carte ” Legile atracției ”, în speranța că va fi mai diferită, dar tot la fel e, doar personajele diferă. Nici cum descrie autoarea nu-mi place, prea simplu, nu insistă în unele locuri. Nimic special la ea, și cum ai spus și tu, s-au scos și încă se mai scot o grămadă de bani de pe urma ei. Prin asta ne dăm seama că amatorii de cărți nu caută o carte bună, ci doar una care are în prin plan sexul, drogurile, și doi adolescenți tembeli. :| Și când te gândești că mai e o carte care e în curs de apariție, parcă. :-?
Exact, m-am apucat de cartea a 2-a, dar aceea e scrisa clar doar de dragul de scoate niste bani.
Chiar nu vad ce rost are sa scrie despre doua personaje diferite in doua carti diferite, dar care au legatura intre ele. Si totul e atat de banal.
Da, e chestia aia: se studiaza piata, se vede care e cerinta, apoi se scoate pe banda rulanta. Cum era zicala: da-le romanilor [nu români] paine si joc si o sa fie fericiti.
Sincera sa fiu nici nu m-am mai uitat ce mai apare acum pentru ca sunt niste carti atat de proaste ca pur si simplu nu ai din ce sa alegi. Cel putin astea pentru adolescenti...
Totul devine un clișeu, rar se întâmplă să mai găsești o carte de doamne ajută, care să merite banii dați. Deci mie chiar nu-mi vine să cred cât se pot vine astfel de ”opere”, câte disperate după bad boy și good girl, sau bogata și săracul se mai găsesc încă. Mi se pare irosire de pagini, bani, și timpul unor edituri care ar fi putut să se axeze pe ceva într-adevăr interesant. :| Sunt unele cărți care mi-aș fi dorit din tot sufletul să le găsesc și pe piața din România, dar, care, din păcate nu au nici o șansă, din cauza faptului că probabil nu se vor vinde.
Intr-adevar. Cred ca 99% din cartile care apar acum trateaza o diferenta majora. Partea penibila sta in faptul ca cei doi care formeaza cuplul ajung sa se iubeasca ireversibil la final. M-a uimit modul in care autoarea l-a intors pe Alex la 180*. La inceput el era cel caruia nu ii pasa de nimeni [desigur, exceptam mirifica lui banda si familia], iar apoi devine un baiat prezentabil, care se inscrie la facultate si in cartea a doua chiar devine un fel de tată enervant in relatia cu fra'su. In privinta asta sunt de acord cu Carlos.
Personajele sunt mult prea false, nimeni nu crede asa ceva.
Cred ca astea se vand pentru ca oamenii au nevoie inca de basme, iar astea sunt basmele moderne. Gen... sa vedem, sa ne imaginam viata perfecta, iubirea perfecta.
Intr-o oarecare masura avem nevoie, doar ca aceste carti sunt incorijibile.
Exact. Sunt atatea carti bune pe care editurile nu vor sa le traduca pentru ca nu s-ar vinde in Romania.
O societate de tot rahatu.
Chiar asa, ultimul articol de pe blogul lui Tudor Chririla sintetizeaza foarte bine toata nemultumirea catorva cu privire la societatea asta condusa de bani si nici-o scrupula.
Ești deja obișnuit cu ideea că până la sfârșitul cărții, cei doi protagoniști vor fi împreună. Nu zic că nu-mi plac finalurile fericite, doar că astea sunt prea previzibile. Mi-ar plăcea să citesc o carte în care finalul să fie tot fericit, dar să se termine în alt mod. Tipa să rămână cu altul, și viceversa, în felul ăsta să fim și noi surprinși într-un fel.
Ah, dacă ar fi Tudor Chirilă și ascultat cum trebuie, ar fi foarte bine. Dar cine să ascultă lumea bună, când toată țara asta e plină de incultură și de oameni care nu urmăresc altceva decât înșelătoria și furtul pe la spate? Parcă am fi o turmă de oi, ce face unul, fac și restul, că, deh, e la modă. :|
Am colege în clasă, vreo două, care mai citesc cărți, dar când vine vorba de căutat vreo carte, se duc numai după alea populare, pline de romantism ca în basme, exact cum ai spus și tu. Nu ar căuta domnule o carte mai interesantă nici dacă le-ai da foc. :|
Chiar asa. Pur si simplu, pe tot parcursul povestii stii deja ce se va intampla. Macar de-ar fi frumos scrisa, atunci nu as avea reprosuri. De exemplu, Academia Vampirilor e altfel. Pur si simplu construita pe mai multe planuri, iar actiunea se schimba continuu. Chiar daca stim ca Rose si Dimitri vor ramane impreuna, pur si simplu intamplarile relatate te fac sa privesti altfel povestea.
Citisem acum cateva luni un articol pe nu mai stiu ce site de stiri ca "se apuca Tudor Chirila de actorie". What the hell? Chirila este actor, nu numai cantaret. Exemplu nu numai de incultura, dar si de nepasare. Nepasarea e si mai rea decat incultura, ca daca vrei sa fii cult cu ceva efort inveti, citesti, te documentezi si accezi spre o clasa mai inalta, dar sa nici nu-ti pese de propria conditie...
Eu nici macar atat nu am. :)) Dar am un exemplu de acelasi fel cu hainele. Cunosc fete care sutn maneliste 100% si acum se imbraca in geci cu tinte, ghete cu tinte, bratari cu tinte, per total, gen rock. Cand le intrebi de ce fac asta, spun ca ele se imbraca acum asa pentru ca e la moda. Asta dupa ce cu cateva luni in urma se imbracau in animal print roz de sus pana jos. X_X
As vrea sa se stranga astia mai culti intr-o parte a tarii si sa faca un oras al lor. Sa ne simtim si noi mai liberi. Ma uit in jur si cand ma vede cineva, in autobuz, ca citesc, se uita de parca ar vedea un extraterestru. Frate.
Cartea asta a zburat din capul listei spre sfarsitul acesteia. Majoritatea recenziilor pe care le-am citit erau despre vai, cat a fost de frumoasa cartea, dar ma bucur ca cea de mai sus este sincera si la obiect. Adevarul este ca unele carti scrise de autori romani sunt superbe, si daca ar fi imbracate intr-o coperta cartonata, ca cea a cartii de mai sus si ar avea cat de cat o reclama pozitiva, vai ce s-ar mai vinde. Multumesc pentru luminarea mintii, acum pot sa-mi cumpar carti mai interesante cu banii pe care i-as fi dat pe Chimie perfecta :)
Nu zic sa n o citesti, eu ma ghidez dupa o chestie [care tot de la Tudor Chirila vine:))]: citeste tot ce prinzi, nu conteaza ca e prost, numai asa vei reusi sa deosebesti adevarul de minciuna.
Citeste-o pe net, pe e-book reader, gratis, nu merita banii. E o cartulie care poate fi citita pe wc sau inainte de culcare. :))
Aveam si eu obiceiul inainte sa spun partea draguta a unei carti, dar m-am gandit: pentru ce? De ce sa dea oamenii atatia bani pe o carte care nu merita? Mai bine strangi banii si-ti iei o carte mai buna.
Sa stii ca, dupa ce am scris recenzia asta, am cautat alte recenzii pe net, sa vad ce mai zic altii de ea. Am ramas cu gura cascata cand am vazut atatia care o lauda, abslout nimeni nu zice nimic de rau de aceasta carte. Si mie se pare o prostie. Nu poti sa nu vezi cat de proasta e inca de la prima pagina.
Clar, unii autori romanii [gen Cristina Nemerovski - recomand absolut toate cartile ei] scriu infinit mai bine si mai captivant.
Doamne, ce oameni! Mie mi-a plăcut foarte mult de Tudor Chirilă când a jucat în ” Pasiuni bolnăvicioase ”. Am adorat filmul ăla, și cartea la fel. :X Ți-l recomand, dacă nu l-ai văzut deja. :D
Mda, exact. După modă, că din capul lor ce să scoți în afară de manele și ce mai au ele?
Ce bine ar fi! Ah, nici nu mai orbesc cu reacționează colegii când mă văd că citesc, parcă sunt desprinsă din altă lume. Zic că nu am viață dacă citesc, că-mi irosesc timpul cu nimicuri. Of, of. :|
Scuze, ” Legături bolnăvicioase ”. :">
Nu l-am vazut, doar mici secvente. :)) Ironic:)) Il caut chiar acum:X
Stiu, specimenele alea sunt atat de proaste. Si ingamfarea lor... bai frate, daca as putea le-as strivi cu un papuc exact ca pe tantari.
Mda. Partea proasta e ca noi n-o sa prea ajungem departe, tot astia care nu stiu nimic ajung departe. Pentru ca e o societate corupta. Pentru ca banul e da' boss. Mama lui de ban.
Mie mi-a placut cartea..la vremea ei, cand am citit-o. Eram oarecum plictisita de atata fantasy si cartea asta a fost ca o gura de aer proaspat pentru mine. Bine, pe atunci nu apucasem sa citesc romane Contemporary geniale, acum am experienta in acest gen.
Mi-a placut mult relatia lui B. cu sora ei, chiar m-a impresionat. Brittany m-a surprins placut, ma asteptam sa fie doar o snoaba, dar viata ei era destul de naspa.
Si ce cred ca a mai contat, la faptul ca mi-a placut cartea cat de cat, a fost ca nu am avut asteptari mari de la ea, ma asteptam sa fie o carte simpla si previzibila pentru adolescenti, si asa a si fost.
Pe mine m-a cam dezgustat relatia celor doua surori. Brittany fiind atat de buna cu sora ei handicapata e parca prea de tot. Parca prea e dusa la extrem. Desigur, o avea ea un suflet bun, dar e prea prea.
Da, previzibila din cap pana in coada...
http://devoratoriidefilme.blogspot.ro/2013/03/leapsa-cuplurilor.html aveti amandoua o nominalizare aici
Mie cartea mi s-a parut reusita. Nu zic ca e cea mai buna carte de acest gen dar nu pot spune nici ca este o carte proasta.
Si nu mi se pare OK sa critici o carte dupa anumite pasaje de descriere ( ca ii descria paru , hainele, etc.).Autoarea asa a vrut sa-si contureze personajul. Sa arate ca orice om are si o latura sensibila.
Mesaju transmis conteaza in cea mai mare parte. Cartea arata cum dragostea poate schimba un om.
Arata viata a doi adolescenti cu toate problemele ei dar si cu partile bune.
Nu inteleg ce nu va place.
Asta e parerea mea.
Intr-adevar, cartea arata doi adolescenti, cu toate problemele si bucuriile lor.
Ce nu ne place noua este insa modul in care autoarea a transmis aceste evenimente. O carte nu este buna doar pentru ca ideea de la care s-a pornit este buna, romanul in sine trebuie scris foarte bine, ceea ce nu este valabil aici.
O.K., cartea atata cum dragostea schimba un om, dar tie nu ti s-a paarut deloc ca existau locuri in care se fabula intr-un mod macabru?
O carte de genul acesta trebuie sa isi mentina legatura cu realitatea.
Desigur, eu vin doar sa imi intaresc opinia, nu sa o modific pe a ta.
Fiecare percepe anumite lucruri intr-un anumit fel. Mie mi s-a parut cartea destul de bine scrisa. Imi place ca autoarea nu se lungeste cu descrierile , asa cum am vazut in alte carti , in care "actiunea" se pierde efectiv .
Acum , fiecare cu opinia lui si cu gusturile lui.
Cartea nu este atât de plictisitoare pe cât pretinzi tu în recenzia ta. Are şi goluri mari dar şi amănunte interesante. Mă îndoiesc că a fost publicată în atâtea ţări pentru că nu a fost cât de cât bună. Ai zis că e prea de tot relaţia dintre Brittany şi sora ei că e prea grijulie, nu este asa, cel putin mie nu mi se pare. Foarte bine că îţi prezinţi opinia negativă dar unii înţeleg că astfel de cărţi gen young adult nu merită citite.
Desigur. Există însă etape. Am citit prea multe cărți young adult care au într-un procent mare aceeași idee. Cartea e simplă, nu aduce nimic nou. E o carte clișeu, iar acesta e motivul pentru care e atât de celebră. Oamenii vor clișee romantice în care totul se termină cu bine, pentru că în realitate au lipsuri în viața lor și vor să fie compensate.
Însă cărțile de acest tip nu pun întrebări, nu aduc idei la care să te gândești ani în urma lor.
Cum am zis, există etape. Așa cum citim basme la 8 ani, așa citim YA la 15 ani.
Se presupune însă că nevoia unui cititor evoluează în funcție de vârstă și de cantitatea și calitatea cărților citite.
Nu este nici cea mai proastă carte, bineînțeles. E doar o carte scrisă pentru a scoate bani și pentru a gâdila plăcerea oamenilor simplii, exact cum sunt telenovelele. Ce, dacă telenovelele de pe acasătv sunt celebre în toată lumea, înseamnă că sunt și bune? Poți compara o telenovelă cu un film bun?
Frate. Daca voi criticati cartile astea asa inseamna cu nu le'ati citit pana la capat. E o carte super ok. Am citit toate trei volume si chiar mi se pare ok. Voi nu aveti simtul cartii ca sa spun asa. :)) e o carte super buna. Nu criticati ce nu stiti. :*
Tocmai de-asta ne-am permis să criticăm cartea, pentru că am citit-o integral.
Trimiteți un comentariu