sâmbătă, 21 iulie 2012

Maximum Ride

Max, Fang, Iggy, Nudge, Gasman si Angel sunt sase copii care au fost creat in cadrul unui experiment realizat de savant. ADN-ul lor este 98% om si restul pasare. Si da, au aripi si pot sa zboare!
Ei au fost crescuti in Scoala, tinuti in custi, supusi la sute de teste dureroase si traumatizante. Insa Jeb, mentorul lor, a reusit sa ii ajute sa scape sa scape si i-a dus intr-un loc sigur, sau ma rog, atat de sigur cat poate fi un loc de pe Pamant pentru niste copii-pasare.
Insa Jeb a disparut, si cu toate ca niciun din ei nu are curajul sa rosteasca acele cuvinte, stiu ca i s-a intamplat ce  e mai rau. Acum sunt pe cont propriu, iar Max, cu toate ca are numai 14 ani, este un fel de mama a lor, este protectoarea, profesoara si prietena lor, intr-o lume in care ei sunt niste monstri.

In acelasi timp cu experimentul care i-a facut pe ei oameni-pasari, Scoala a mai dezvoltat un experiment cu oameni al caror ADN a fost combinat cu cel de lup. Asa au luat nastere Eliminatorii, niste animale de prada sangeroase cu aspect uman,a caror misiune este sa gaseasca stolul sis a il aduca inapoi la Scoala.
Max incearca sa se descurce cat poate de bine, insa nu e usor sa fii matur si responsabil cand ai 14 ani si atatea poveri pe umeri.  Insa reuseste sa gaseasca un echilibru in familia lor, pentru ca desi nu au legaturi de sange, sunt o familie puternica si unita; asta pana cand Angel este rapita de catre Eliminatori si dusa inapoi la Scoala.
Atunci, echilibrul familiei-stol se spulbera, iar Max se vede pusa intr-o situatie imposibila: sa renunte la Angel sau sa riste viata tuturor celorlalti pentru a incerca sa o salveze?
-Iggy, aici nu suntem într-o democraţie, am spus înţelegându-i teama, dar fãrã sã pot face ceva în aceastã priviinţã. Este o Maxocraţie.
Max trebuie sa ia decizii periculoase si sa se ingrijeasca un permanenta de familia ei, iar cand ai 14 ani, asta poate fi istovitor, insa iubirea ei fata de stol o face sa ignore propriile dureri si neplaceri si sa lupte pentru ei.
Sunt durã? Puternicã? Sunt fermã? Absolut.
Am scâncit, oare, cu o jalnicã încântare, când mi-am înfipt dinţii în sandviciul meu cald cu carne de pui? Aflã cã da.
Fiecare zi devine mai grea, mai periculoasa, fiecare zi este o lupta si o fuga, cu Eliminatorii pe urmele lor, respirandu-le in ceafa, iar pentru copiii inaripati notiunea zilei de maine nu e clara, pentru ca orice secunda ii poate duce catre moarte.
 Mã simt ca…o budincã, a gemut Iggy.O budincã dotatã cu terminaţii nervoase.O budincã aflatã în dureri groaznice.
Concluzie: o carte plina de actiune, care te smulge din rutina unui cititor lenes si te obliga sa alergi in cursa alturi de ea, o poveste marcanta, narata lejer si amuzant.
Max este un personaj uluitor, un adevart simbol al eroului, dar un erou modern, imperfect.
Nu puterea, inteligenta si maturitatea o fac pe Max un lider perfect, ci iubirea ei pentru ceilalti si altruismul nemasurat.
O carte MAXIMA!
Rang: ****
4/5


Niciun comentariu: