miercuri, 29 februarie 2012

Cercul secret- Ritualul

Cassie este fortata sa se mute din California in oraselul New Salem, acolo unde locuieste bunica sa, pentru ca aceasta e bolnava. 
Cel putin, acesta e pretextul pe care i-l serveste mama ei, asa ca se muta impreuna in casa veche de cand lumea de pe strada Crowhaven.
Destul de speriata de aceasta perspectiva, Cassie se muta la liceu din New Salem, unde cunoaste mai multi elevi ciudati, rautaciosi, dar respectati, care formeaza Clubul.
Alte coridoare, alte vestiare, alte sali de clasa, alte banci, enumera in sinea ei. Alte fete, in locul celor alor prietenilor pe care ii cunostea inca din gimnaziu. Of, asta nu putea sa fie adevarat!
Dintr-un ghinion, Cassie nimereste la locul nepotrivit in momentul nepotrivit si o aude pe Faye, una dintre fetele din club, purtand o discutie privata cu amicele ei. Astfel, Faye prinde ura pe Cassie si incearca sa ii faca viata imposibila, lucru care ii reuseste din plin.
Din acel moment, Cassie devine tinta rautatilor cu Faye si a amicilor ei din club, astfel ca in fiecare zi gaseste cate ceva scarbos sau chiar o mortaciune in vestiarul ei si nimeni din scoala nu vrea sa se imprieteneasca cu ea, pentru ca tuturor le e frica nu cumva Faye sa ii ia si pe ei in vizor.

Dar lucrurile merg chiar si mai departe, caci nu numai orgoliul ei are de suferit, ci ii este pusa viata in pericol, totul pentru a satisface capriciile si dorinta de razbunare ale lui Faye.
Cassie se apeca inapoi, incercand sa se fereasca de hartia care ii ardea in fata ochilor.
-Usurel, zise batjocoritoare Deborah, din spatele ei. Nu i-o apropia prea mult de par.
-Adica atat de aproape?intreba Faye. Sau atat de aproape?
Cassie fu nevoita sa isi suceasca gatul ca sa se indeparteze de flacari. Mici bucatele incandescente de hartie zburau in toate directiile.Stralucirea lor ii ramase pe retina si le simtea dogorindu-o pe piele.
Cosmarul lui Cassie se incheie la aparitia Dianei, conducatoarea Clubului, care o salveaza pe Cassie de Faye si o "adopta" ca pe sora mai mica pe care nu a avut-o niciodata.
Incepand sa petreaca mai mult timp cu Clubul extrem de exclusivist, in mintea lui Cassie rasar intrebari, se leaga raspunsuri, iar in noaptea in care este rapita din patul ei totul capata brusc logica.
Pentru ca ei nu sunt doar niste pusti dintr-un Club scolar, ci niste adolescenti puternici, speciali, atat de deosebiti de oamenii normali.
-Ei bine, in primul rand, zise ea incet, stiu ca nu e vorba despre Clubul lui Mickey Mouse.(...) Stiu ca puteti aprinde focul fara chibrituri(...) ca puteti sa faceti lucrurile neinsufletite sa se miste(...) ca toata lumea de la scoala se teme de voi, pana si adultii.

Cartea vs. Filmul
Cateva asemanari si deosebiri:
In carte, mama lui Cassie traieste, pe cand in film moare in primul episod.
In carte, un Cerc este format din 12 persoane, spre deosebire de film, unde sunt necesare doar 6.
Faye cea din carte e o scorpie mult mai mare decat cea din film.(daca va puteti imagina asa ceva)
Prietenia dintre Cassie si Diana este aproape instantanee in carte, si mai puternica decat in film, cel putin in primul volum.
Povestea lui Adam este cu totul alta in carte decat in film; personal mi se pare mai intreresanta cea din carte.
In carte, adultii nu par prea implicati in actiune, raman undeva pe un plan secund, pe cand in film au propriul lor fir narativ.
Si, in final, Cassie cea din carte este mai timida si mai sensibila decat cea din film.
Am zis numai deosebiri pana acum, nu-i asa? Asemanarile le stiti, daca va uitati la serial, daca nu va uitati, faceti-o, ca nu stii ce pierdeti! E genial.

Concluzie: O carte frumoasa, interesanta si captivanta. Cassie e simpatica si amuzanta, pe Diana iti e usor sa o indragesti, pe Faye iti e usor sa o urasti, iar Adam...mai bine sa las pe voi sa descoperiti singuri.
Da, e o carte care merita!
Rang:****
4/5

Niciun comentariu: