duminică, 28 octombrie 2012

Tehnologia viitorului


Articol scris in cadrul concursului SuperBlog 2012

Cum va arãta tehnologia peste 50-60 de ani? Ar fi fost un exercitiu de imaginaţie mai uşor dacã ar fi trebuit sã scriu cum va fi peste 300 de ani. Atunci aş fi putut visa la roboţi, maşini ale timpului, nave spaţiale şi caverne de oţel ca ale lui Asimov.
Ȋmi imaginez multã aparaturã cu comandã vocalã, de la aerul condiţionat (Vreau 25 de grade!) la GPS (Vreau sã ajung ȋn Vama veche!) şi pânã la laptopuri (Laptop, cautã-mi pe Google un procesor Intel!).

 Aş vedea laptopurile ca o cutiuţã de dimensiuni mici, fãrã tastaturã sau monitor LCD. Comanda vocalã ar desfiinţa tastatura, iar imaginea pe care o vedem acum pe monitor ar fi proiectatã pe un plan, din orice fel de material: un perete, birou, o foaie de hârtie. Un fel de aparat de proiecţie cinematograficã foarte performant.
Astfel, ar fi o accesare mult mai comodã, iar laptopul nostru ar ȋncãpea ȋntr-o micã poşetã, sau ȋntr-un buzunar mai mare.

Aş vedea informaţia foarte comprimatã, un hard disk extern de dimensiunile pe care le are astãzi un stick, ceasuri care ȋşi seteazã singure ora când treci de la un fus orar la altul şi cu deşteptãtor vocal (Trezeşte-te, Ramona, trebuie sã mergi la cursuri!), aparate foto 3D şi jocuri video 6D.

Cât despre adaptarea la o astfel de tehnologie, ar trebui sã fie simplã, pentru cã şi tehnologia ar fi creatã pentru a ne uşura munca. Mã gândesc la faptul cã acum 10-12 ani nu pusesem mâna pe un computer, iar acum sunt legatã de el ȋn atâtea moduri.

Pe de altã parte, mã uit la mama, la cât i-a fost de greu sã ȋnveţe sã trimitã un e-mail sau sã caute ceva pe Google, când mie mi se pãrea stupid de simplu. Cred cã de la o vârstã, creierul nostru asimileazã mai greu informaţiile noi şi depunde mai mult efort pentru a se adapta la ele, pânã ȋn momentul ȋn care, pur şi simplu, refuzã sã mai evolueze, sã mai ţinã pasul cu tehologia.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Hah! F interesanta viziunea ta, imi place. :)