duminică, 29 ianuarie 2012

Jocurile foamei

Panemul, o tara ridicata din cenusa unui loc numit candva America de Nord, a fost impartita in 13 districte, fiecare dintre ele avand o anumita ocupatie, ca mineritul, agricultura, etc.
Dar din cauza conditiilor grele de viata, oamenii din districte s-au revoltat impotriva conducerii, impotriva Capitoliului. Ca pedeapsa a rebeliunii, districtul 13 a fost in totalitate distrus, impreuna cu locuitorii sai, iar conducatorul a creat Jocurile Foamei, ca o pedeapsa ce le reaminteste in fiecare an oamenilor ce patesc daca se revolta.
Indiferent ce cuvinte ar folosi, mesajul e clar:” Uitaţi-vã cum vã luãm copiii şi cum îi sacrificãm fãrã sã puteţi face nimic. Dacã ridicaţi un deget, vã distrugem pânã la unul. Aşa am fãcut cu Districtul 13.”
Din fiecare district sunt trasi la sorti cate un baiat si o fata, cu varsta intre 12 si 18 ani, numiti tributuri, pentru a participa la Jocuri. Ei sunt aruncati intr-o arena imensa, in aer liber, un loc plin de pericole, unde nu e suficient sa supravietuiasca, ci trebuie sa se omoare intre ei. Arena este intesata de camere de luat vederi, iar Jocurile sunt transmise in tot Panemul.Un singur tribut poate supravietui si acela se va intoarce acasa bogat si incununat de glorie.
Katniss e foarte ingrijorata. Numele ei intra in urna de extragere de 20 de ori, pentru ca a luat de la stat ratii de mancare pentru ea si familia ei, iar pentru fiecare ratie luata, a platit cu inca o adaugare a numelui ei in urna de extragere. Dar asta nu se compara cu Gale, prietenul ei si partenerul ei de vanatoare, care, avnd o familie mai numeroasa, a trebui sa ia mai multe ratii, numele sau fiind pus de 42 de ori in urna.
E clar ca ei, care au atatea intrati, sunt mai in pericol de a fi extrasi pentru Jocuri decat cei care au o singura intrare, dar nu au avut incotro decat sa riste, pentru a-si putea hrani familiile.
Insa cand se face extragerea, nu numele lui Katniss este strigat, ci al surioarei ei Prim, de numai 12 ani. Ea avea o singura intrare, si totusi, a fost aleasa. Dar nu poate sa o lase sa se duca, sa intre in arena. Ar fi ca o condamnare la moarte. Asa ca se ofera voluntar in locul ei. Cu toate ca si pentru Katniss participarea la Jocuri  e tot o condamnare la moarte.
-(…) Nu vreau decât sã te întorci acasã. O sã te strãduieşti, nu-I aşa? O sã te strãduieşti de-adevãratelea? Întrebã Prim.
-O sã mã strãduiesc de-adevãratelea, jur, îi rãspund.
Şi ştiu cã, de dragul lui Prim, o s-o fac.
Pe urmã Apãrãtorul Pãcii apare în uşã, fãcându-ne semn cã timpul nostru s-a încheiat şi ne îmbrãţişãm cu atâta putere  încât mã doare şi nu pot spune decât:
-Vã iubesc. Vã iubesc pe amândouã.

Celalalt tribut, baiatul din Districtul 12 ales pentru Jocuri, este Peeta, baiatul brutarului si coleg de scoala cu Katniss. Ea nu e prea incantata de acest lucru, pentru ca se simtea oarecum datoare fata de el, fiindca in urma cu multi ani, cand ea si familia ei sufereau de foame, Peeta i-a dat doua paini. Katniss e un caracter integru si nu vrea sa se stie datoare fata de cineva, iar acum, daca va ajunge fata in fata cu Peeta in arena, va fi nevoita sa il omoare pentru a-si salva viata.

Nu pot sã nu compar ceea ce mã leagã de Gale cu ceea ce pretind cã mã leagã de Peeta.Faptul cã nu pun niciodatã la îndoialã motivele primului, în timp ce nu fac nimic altceva decât sã mã îndoiesc de ale celui de-al doilea. Dar, în realitate, comparaţia nu e corectã. Eu şi Gale am fost aduşi împreunã de nevoia reciprocã de a supravieţui. Eu şi Peeta ştim cã supravieţuirea celuilalt înseamnã propria moarte. Cum s-ar putea ocoli asta?

Lucrurile nu par a fi bune pentru Katniss si Peeta, tributurile districtului 12, cel mai slab District, iar ei vor fi niste tinte usoare la Jocuri. Dar lucrurile se schimba cand Peeta marturiseste intr-un interviu ca este indragostit de Katniss. Spectatorii incep sa ii indrageasca pe asa-zisii indragostiti sub o stea potrivnica, iar daca spectatorii ii plac, ii plac si sponsorii, care le pot fi un real ajutor in timpul Jocurilor.
De prima data de cand s-a oferit voluntar sa intre in Jocuri, rasare speranta ca ar putea chiar sa invinga. Dar oare poate supravietui junglei, animalelor salbatice, si mai ales, salbaticilor tribute care s-au antrenat pentru Jocuri si sunt pregatiti sa ucida cu sange rece pe oricine le sta in cale?


E o carte impresionanta, o poveste care te poarta pe taramurile imaginatiei, dincolo de limite, intr-o alta lume, o lume in care foamea e un adversar periculos, dar si mai periculoasa este rautatea de nedescris a oamenilor.
O carte fascinanta, de o imaginatie debordanta, o creatie de geniu, as putea spune.
Concluzie: Daca as putea sa ii dau 6 puncte din 5 i-as da, pentru ca aceasta carte bate orice top si intrece orice asteptari.
Rang:*****
5/5

5 comentarii:

Niahara spunea...

Cartea este intr-adevar fascinanta. Desi la inceput am fost putin reticenta, pe masura ce am citit m-a captivat din ce in ce mai mult.

Ramona spunea...

Si eu am patit la fel. La inceput eram ceva de genul: oare o sa-mi placa? Dupa primele 10 pagini eram: sigur n-o sa-mi placa. Si dupa 100 de pagini eram: ups, eu in 2 ore trebuie sa ma trezesc si inca nu m-am dus la culcare, ca nu pot sa ma dezlipesc de carte asta :))

Niahara spunea...

Da stiu cum e... eu eram in sesiune si schimbam foile de la structuri de date cu jocurile foamei. Ma gandeam la un moment dat: Hmmm.... sper ca nu scriu despre Katniss si Peeta la examen ca nu ar fi bine.

Ramona spunea...

mie chiar mi-a trecut prin cap sa scriu despre katniss si peeta la examen :)) am zis: daca nu stiu niciun subiect din ce imi pica, scriu despre ultima carte citita.

Cristina M. spunea...

Am citit-o de curand. E extraordinara....m-a captivat de la primele pagini. Si eu am patit exact ca voi, la cat eram de captivata nici nu mi-am dat seama ca deja se facuse dimineata si in vreo 2 ore trebuia sa ma trezesc. :)) Acum nu mai am rabdare, abia astept sa apara filmul.