joi, 26 aprilie 2012

Altfel de interviu

Un Altfel de interviu, cu Adriana.


1.Ce înseamnã pentru tine poezia? Un hobby, un refugiu, altceva?
Pentru mine poezia este…modul in care reusesc sa ma exprim cel mai bine.  Pot scrie povesti minunate, compuneri si eseuri excelente ( sunt foarte modesta, e o calitate de a mea J ), dar… atunci cand incep sa scriu in rime, sa-mi exprim sentimentele in rime,  simt ca reusesc intr-adevar sa…ma eliberez. Poezia este un fel de jurnal, un jurnal in care amestec si ambalez tot felul de trairi: de la bucurie, la iubire, la sentimentul de implinire absoluta, pana la durere si tristete.
2.Stiu cã ai scris şi prozã. De ce ai ales sã te axezi în final pe poezie?
Intr-un timp eram foarte axata pe poezie; da. Dar acum, cred ca nu mai fac prea mult nici una nici alta J. Am inceput o poveste- imi vin idei sa scriu doar cand nu am cum scrie, iar atunci cand am timp si am cum scrie, nu am…chef, daca s-ar putea spune asa- , deci, nu cred ca o voi termina prea curand. Cat despre poezii, chiar nu am mai scris multe vremea asta, desi nu mi-a pierit de tot “inspiratia”.
3.Care sunt scriitorii tãi de poezie preferaţi?
A…nu am un scriitor, sau scriitori preferati. Nu citesc o poezie pentru numele scriitorului, ci pentru…poezia in sine.   Iti pot da un exemplu in poezia lui Marin Sorescu- Am legat…; dar trebuie sa recunosc ca l-am avut, multa vreme , exemplu pe Mihai Eminescu. Ador si adoram pur si simplu felul in care el isi construieste rimele. Nu am o poezie preferata, anume de la poet, dar… imi place pur si simplu, si i-am adorat metaforele imbarligate inca de la inceputul clasei a sasea, cand am inceput sa inteleg cu adevarat o poezie.
4.Alege trei dintre poeziile tale care te descriu cel mai bine.

5.Poţi cãlãtori în timp şi dai nas în nas cu Bacovia. Care e primul lucru care îl întrebi?
…De ce?  ( Intrebare stupida. Stiu. Dar eu primesc intrebarea asta de fiecare data cand pun poezii, si tot timpul , raspunzand la intrebarea asta , imi dau seama de anumite lucruri din poezie,  pe care nu le stiam, sau nu le banuiam a fi cauza “inspiratiei” mele J )
6.Eşti pe o insulã pustie şi poţi scrie un S.O.S. în patru versuri (doar în versuri). Cum ar suna?
Si cum stau la mila inimii tale,
Pierduta pe insulita asta draguta tare,
Te rog, te s.o.s-uiesc
Salveaza-ma de pustietatea in care traiesc!
7.Gata cu poezia, acum sã vorbim puţin şi despre cãrţi. Existã vreo carte care ti-a schimbat percepţia despre viaţã şi lume?
Da. Desi acum, seria mi se pare…putin cam slabuta, puerila , adolescentina, Saga Twilight mi-a schimbat intr-adevar perceptia asupra vietii si a lumii…cartilor. Seria asta mi-a deschis pur si simplu fereastra lumii fantasy, o lume ce nu doar ca era inchisa pentru mine, era inexistenta J.Da. Twilight a fost cheia unei lumi fantastice, o lume in care am gasit carti de mii de ori mai geniale, dar care nu m-ar fi “aprins” asa de tare, la inceput, inainte de  Amurg- vampirii mei stralucitori J
8.Pe ce criterii te bazezi când alegi o carte?
Sincer? Sunt niste criterii aproximativ amestecate: 45% propria mea parere, intuitia - 30% recomandarile prietenilor, 20% descrierea,  5% coperta.
9.Dacã ar fi sã scrii o carte, ce subiect ai aborda şi cum s-ar numi?
Scriu o poveste, asa cum imi place mie sa-i spun, povestea mea fara nume. Cu siguranta va avea un nume, deocamdata sunt doar primele capitole ( sau mai bine spus, primul capitol), si subiectul este…unul destul de complicat. Un fel de “poveste intr-o alta poveste”?  O prietena mi-a spus ca seamana mult cu un pictor ce picteaza un pictor pictand un pictor J. In principiu, personajul meu principal se deconecteaza de la lumea reala,  lasandu-si  imaginatia sa o controleze, ea intra , descopera, transforma si traieste viata altora, viata propriilor ei personaje. Ciudat, si cu siguranta de neinteles, dar…incerc sa fac sa sune cum trebuie J
10.Dacã tu ai fi o carte, care ar fi aceea?
O combinatie intre Evermore si La rascruce de vanturi. ..cred J

Multumim mult, Adriana, pentru timpul acordat!

3 comentarii:

Gya spunea...

ce povesti minunate si compuneri excelente ai scris dami si mie cateva exemple

Anonim spunea...

@ gya, era o gluma in mare parte :)) compunerile si povestile mele nu sunt online oricum :D am talent la literatura, vorbind de scoala, la asta ma refeream :)

Alexya spunea...

Un interviu minunat, Ramona:). Adriana e o scriitoare minunata. Am avut placerea sa ii citesc cateva din povestile ei si mi-au placut mult de tot. Ce sa mai spun de poeziile ei, care sunt printre singurele pe care le inteleg cu adevarat. Cred ca e de vina si faptul ca o cunosc atat de bine ca persoana. Prin creatiile ei, am ajuns sa o cunosc si mai bine cum e ea cu adevarat, deoarece pune in suflet in fiecare vers si rand, iar asta ador la ea:).