luni, 2 aprilie 2012

Cartea vs. filmul: Jocurile foamei

Poster The Hunger Games
Povestea: 
Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde naţiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros - Jocurile Foamei. Douăzeci şi patru de adolescenţi,  cate o fata si un baiat din fiecare district, sunt trasi la sorti şi aruncaţi în luptă pe viaţă şi pe moarte, televizată şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat şi... viu.


Atat cartea, cat si fimul, ne spun povestea lui Katniss, care dupa moartea tatalui sau in mina devine singura din familie capabila sa aduca mancare, mancare pe care o vaneaza ilegal in padure, impreuna cu prietenul sau cel mai bun, Gale.
Atunci cand Prim, sora sa mai mica, este extrasa pentru a merge la Jocuri, Katniss nu suporta ideea de a o vedea murind in arena si se ofera voluntar in locul ei.
Filmul respecta cu strictete etapele cartii, de la calatoria cu trenul pana la Capitoliu, pana la procesele de infrumusetare prin care trece Katniss, si costumul ei minunat cu flacari.
O mare parte din carte reprezinta gandurile lui Katniss, trairile ei emotionale, frica de moarte, loialitatea si iubirea fata de Prim, dilema in care se afla.

The Hunger Games
Nu pot sã nu compar ceea ce mã leagã de Gale cu ceea ce pretind cã mã leagã de Peeta.Faptul cã nu pun niciodatã la îndoialã motivele primului, în timp ce nu fac nimic altceva decât sã mã îndoiesc de ale celui de-al doilea. Dar, în realitate, comparaţia nu e corectã. Eu şi Gale am fost aduşi împreunã de nevoia reciprocã de a supravieţui. Eu şi Peeta ştim cã supravieţuirea celuilalt înseamnã propria moarte. Cum s-ar putea ocoli asta?


 Desigur, la adaptarea cinematografica, o parte din aceste lucruri se pierd, gandurile ei nu pot fi expuse, dar creatorii filmului au gasit multe modalitati inteligente de a pastra ideea cartii. Spre exemplu, biletele pe care le primea de la Haymitch de fiecare data cand ii trimitea un dar de la un sponsor.

Katniss and Rue The Hunger GamesPer total, filmul  foarte bun, actorii sunt exceptional, Amandla Stenberg (Rue) are o expresivitate aparte, Isabelle Fuhrman(Clove) intruchipeaza perfect personajul sau, Willow Shields (Prim) e o dulce, iar de Jennifer Lawrence(Katniss), Liam Hemsworth (Gale) si Josh Hutcherson(Peeta) ce sa mai zic, sunt geniali.
Filmul trebuie vazut, insa doar dupa ce ati citit cartea.

Iar sortii....sa fie mereu de partea voastra!
(ador replica asta)

Un comentariu:

Cristina M. spunea...

Superbe atat filmul cat si cartea. Jennifer mi se pare perfecta in rolul lui Katniss. In film cred ca s-a pus prea putin accent pe legatura dintre Katniss si Gale. In rest mi-a placut tot de la costumatii, locatii pana la actori.