luni, 3 septembrie 2012

HUMANITAS: Neagu Djuvara - Amintiri din pribegie JOI, 6 septembrie, la Libraria Cafe Kretzulescu

Libraria Cafe Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) va asteapta la Joia linguritelor, pe 6 septembrie, la 7 seara, la o intalnire cu Neagu Djuvara despre Amintiri din pribegie. Gustam impreuna din celebrul caviar d'aubergines a la Djuvara, pregatit jupaneste 'La Copac'. Toate amintirile primesc autografe.
A apărut, în preajma zilei de naştere a reputatului istoric Neagu Djuvara, a zecea ediţie a bestsellerului Amintiri din pribegie, un volum aniversar publicat într-o formă grafică deosebită şi cuprinzând de două ori mai multe fotografii din albumul de familie al autorului.
„Povestea vieţii lui Neagu Djuvara are verva sălbatică a unui peisaj luxuriant. Nu e suficient să spui că a trecut prin multe. A trecut prin tot. Război şi Universitate, aventură şi savantlâc, exil şi repatriere, Europa şi Africa, diplomaţie, filozofia istoriei, spionaj, jurnalistică, Sorbona, Niamey şi Bucureşti, boierie şi sărăcie, profesorat, politică, explozie creatoare după vârsta de 80 de ani, anonimat şi glorie, acţiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard. Recunoaşte singur că a fost mereu însoţit, în momentele decisive, de un «noroc» salutar. A prins ultimul tren spre Helsinki după marea revoluţie rusească din octombrie şi a fost trimis la Stockholm pe 23 august 1944, anume, parcă, pentru a supravieţui tăvălugului bolşevic. Trecut de 95 de ani, are încă mari proiecte, speră să-şi afle sfârşitul pe un vapor, e ubicuu, tonic, şarmant, distins, fără fasoane, bucuros de glumă şi de tacla. De câte ori îl văd, mă contaminez de buna lui dispoziţie, savurez bunele lui maniere şi admir curajul opiniilor sale, adeseori în afara convenţiilor curente.“ (Andrei PLEŞU)
Pe copertă: Neagu Djuvara la Paris, în 1936.

Niciun comentariu: