miercuri, 9 mai 2012

Paranormal

Image and video hosting by TinyPicEvie are 16 ani si lucreaza pentru AISP(Agentia Internationala de Siguranta Paranormala). Treaba ei este sa prinda vampiri, varcolaci, vrajitoare si alte fiinte paranormale, sa le neutralizeze, sa le citasca drepturile si sa le puna o bratara de urmarire.

-Sunteţi cu toţii arestati, conform Legii trei, punctual şapte din Acordul International de Siguranţã Paranormalã, Protocolul Vampirilor.Sunteţi obligaţi sã raportaţi celui mai apropiat serviciu de procesare.(…)
-N-o sã ne omori?(…)
-De ce mã întreabã toatã lumea chestia asta?
Pe bune, chiar arãt ca un asasin psihopat?Poate cã de vinã erau teneşii mei roz?Sau cerceii mei în formã de inimioare?

Slujba ei nu e atat de atat de palpitanta cum s-ar crede, iar viata ei nu seamana deloc cu a unei adolescente normale. Locuieste la centrul AISP, neavand casa ori familie, iar prietena ei cea mai buna este o sirena, care sta intr-un acvariu imens si a carei voce nu poate fi inteleasa, dar este tradusa de un computer.

Lish a încercat sã injure, ceea ce întotdeauna este amuzant, deoarece computerul n-o sã traducã niciodatã aşa ceva. A ieşit o chestier de genul:
-Biiip tâmpit biiip biiip silfi şi biiip obsesiile lor biiip biiip biiip.(…)
Totul cu o voce de robot, absolu monotonã. Grozav! Uneori, Lish chiar se ambala. Ȋmi plãcea chestia asta la ea. Parcã era sora mea mai mare, pe care nu o avusesem niciodatã.Sora mea mai mare care, întâmplãtor, era de un verde strãlucitor, acoperitã cu solzi, având o coadã lungã cu aripioare şi membrane între degete.
Va intrebati de ce ar angaja asociatia o pustoaica de 16 ani sa prinda vampiri si alti paranormali, cand alti oameni adulti ar putea face asta? Ei bine, nu oricine poate face asta, pentru ca Evie e speciala, de cand era mica putea vedea dincolo de farmecele oricarui panaormal. Asta inseamna ca daca se uita la un vampir, ii vede sub chipul de om cadavrul trecut prin timp, daca se uita la un varcolac, ii vede ochii de lup si asa mai departe.
Ma simteam de parca mintea-mi era scurtcircuitata. Stiusem dintotdeauna ca eram ciudata. Dar imi imaginasem ca eram o fiinta mornala care putea sa faca ceva paranormal. Nu ca eram o creatura paranormala care putea sa faca lucruri specifice oamenilor.
Lucrurile se complica atunci cand un metamorf, cineva care poate lua forma oricarei persoane, intra in Centru cam in acelasi timp cand paranormali de toate felurile incep sa moara subit.
 In plus, Reth, un silf, o hartuieste pe Evie, aparand peste tot unde e ea, spunandu-i franturi despre adevarata ei existenta, lucruri despre care fata nu stie daca sunt adevaruri sau minciuni, dar fara sa ii explice cu adevarat ceva.
Cand situatia incepe sa scape de sub control, Evie realizeaza ca ar putea fi o legatura intre adevarata eu provenienta, persoana care omoara paranormalii si Reth. Dar care e aceea?
Lend, metamorful, ar putea sa stie ceva, insa el e impotriva AISP, si cu trecerea timpului, Evie nu prea se mai concentreaza sa scoata adevarul de la el, ci mai degraba sa il cunoasca asa cum este, ca pe un priten sau poate....ceva mai mult?
Cartea este plina de actiune, totul se petrece in mare viteza, dar este si foarte complexa. Intrebarile lui Evie despre sine imi amintesc despre calatoria initiatica a oricarui adolescent obisnuit, care incearca sa se cunoasca pe bine, sa se inteleaga si sa se accepte asa cum este, un lucru deloc usor. Desigur, faptul ca Evie nu e deloc o adolescenta obisnuita face totul mai interesant.
Cartea este un loc de intalnire al tuturor fiintelor fantastice de care ati auzit vreodata, plus altele de care nu ati auzit, e plina de idei originale si personaje complexe, interesante si cu caractere spumoase. Drama e condimentata cu sarcasm si umor, iar povestea de dragoste ce se infiripa este exact ultima piesa a puzzle-ului care lipsea pentru a crea o poveste perfecta.
Sunt destul de sigurã cã m-a mãsurat din privi de câteva ori. Sau cel puţin, aşa speram. Dumnezeu ştie cã şi eu îmi luam porţia de priviri pe furiş.
Concluzie: O carte frumoasa, plina de actiune si suspans, pentru toate varstele.
Rang: ****
4/5

Niciun comentariu: