vineri, 26 iulie 2013

Summer tag

Leapsa preluata de pe Walking on letters.



Reguli: 
- Preia imaginea Summer Tag în postare; 
- Răspunde la cele 12 întrebări (pozele de la unele sunt doar opţionale); 
- Dă mai departe.

1. Care este cea mai ieftină şi cea mai scumpă carte din biblioteca ta? (+poză, opţional)
Cred ca "Harry Potter si Talismanele Mortii", a fost cea mai scumpa, la vremea ei. Nu imi mai amintesc cat era, dar stiu ca m-am dus sa o iau exact in ziua in care a aparut, eram disperata, stransesem banii de pachet vreo doua saptamani ca sa pot sa o cumpar.
Iar cele mai ieftine sunt astea:


Le-am gasit la Bookfest cu 4 lei bucata.

2. Ce carte e o „plăcere nevinovată” pentru tine, şi ai reciti-o cu drag?
Harry Potter. De fiecare data cand sunt foarte suparata, citesc sau ascult Harry Potter.(audio-book). E ca un drog pentru mine, imi da o pauza de la realitate si ma calmeaza. Am observat ca si Academia Vampirilor are acelasi efect.

3. Ce calităţi şi trăsături fizice ar trebui să aibă un personaj ca să te cucerească? Şi care personaj s-a apropiat până acum de „perfecţiune”?
Hmm...nu pot sa gasesc un tipar atunci cand vine vorba de caracterul personajelor...am fost indragostita de Dimitri din AV, care e matur si rational, dar si de M. din "Sange satanic", care e total opusul.
Cand vine vorba de aspect, cele doua au ceva in comun, asa cum au in comun si tipii din viata reala de care am fost indragostita: parul lung. Am o slabiciune pentru tipii cu plete.

4. Ce carte ai tot amânat să o citeşti din cauza lipsei timpului sau a lenei? (+poză, opţional)
Au! Aici m-ati prins pe picior gresit. Ar fi..."cateva":



Daca mai caut in biblioteca, mai gasesc, dar ajung astea.

5. Cu care autor ai o relaţie de iubire-ură şi de ce?
J.K. Rowling. Am iubit-o pur si simplu, pe toata perioada "Harry Potter". Apoi am fost dezamagita de "Moartea subita". Adica, e o carte buna, dar fiind scrisa de ea, ma asteptam la ceva mai wow. Ma asteptam la magia aia care te face sa ignori lumea reala atunci cand citesti, forta cartii atat de mare de a te atrage in lumea ei, incat poate sa vorbeasca cineva langa tine si sa nu il auzi, sau sa sune la usa, sau sa arda casa...
Nu am gasit asa ceva in cartea "Moarte subita", chiar, pe alocuri a fost plictisitoare. Are multe personaje si e greoaie. La un moment dat imi luam notite, ce personaj e casatorit cu cine si care copilul cui e, pana am reusit sa le retin. Mama a renuntat cand a ajuns pe la jumatate, dar eu m-am ambitionat sa o termin, gandindu-ma ca e vorba totusi de J.K. Rowling si poate finalul ii va spala pacatele cumva. Asa a fost. Finalul e....wow. Genul ala de final care iti da peste cap o gramada de conceptii pe care le aveai despre viata si lume. Te lasa plangand, intrigat, confuz, furios si plin de intrebari.

Ar mai fi si Richelle Mead, aceeasi poveste: "Academia vampirilor" mi-a placut la nebunie, dar Georgina m-a lasat rece. Stiu ca multi o adora, dar...hmm. Am citit primele doua volume, au fost dragute, dar atat. Nu a fost iubirea aia nebuna ca pentru Academie.

6. Ce carte te-a cucerit în timp ce o citeai, dar după o vreme de când ai terminat-o ai realizat că nu e aşa minunată? Şi ce anume ţi-a schimbat părerea despre ea?
"Amurg". Mi-a placut la nebunie. Un an mai tarziu, cand eram intr-o criza literara, in sensul ca simteam ca imi lipseste acel ceva ca scriitoare, ca devin mediocra si plictisitoare, am recitit cartea din alta perspectiva, cautand acel ceva care a facut-o atat de iubita si care ar putea sa ma inspire. Nu am gasit nimic. Am ajuns la concluzia ca nu are nimic deosebit, mai mult, e penibila pe alocuri.

E valabil cu mai multe romane de duzina, pe care le-am citit cu drag si mi-au placut, dar gandindu-ma la ceva timp dupa, ce mi-a placut sau de ce le-as recomanda, singurul lucru pe care l-am gasit de spus despre ele a fost "o modalitate simpatica de a-ti pierde timpul".

7. Stilul cărui autor e unic pentru tine şi de ce?
As zice ca stilul fiecarui scriitor e unic, dar gandindu-ma la cate carti care seamana intre ele am citit in ultima vreme, imi retrag cuvintele. Daca ma gandesc la un stil unic, la modul ca nu am mai citit nimic asemanator pana la ea, as zice Cristina Nemerovschi. Personajele ei sunt vii, rupte din realitate, intrigante si originale. La fel si stilul. Multi acuza stilul pentru ca e vulgar. Eu nu sunt ipocrita, nu fac pe pudica. Vulgaritatea ii ofera veridicitate. Nu-mi spuneti mie ca oamenii nu sunt vulgari atunci cand sunt suparati sau se simt nedreptatiti. Nu am auzit pe nimeni zicand, in astfel de momente "Sa urinez in ea de viata!". Vulgaritatea e o exprimare a furiei,a frustrarii, a indignarii, o exprimare perfect normala.

8. Care e cea mai subţire şi cea mai groasă carte din biblioteca ta? (+poză, opţional)
Cea mai subtire cred ca e "Mame si fiice". Frumoasa carte, btw. Cea mai groasa e "Ghidul optimistului-Ghidul pesimistului".




9. Ce preferi într-o carte: un triunghi amoros sau o iubire interzisă, şi de ce?
Ambele, atata timp cat nu sunt cliseizate (eu as fi zic cliseice, dar asta e forma corecta in tata-dex) si/sau penibile.

10. Alege 5 cărţi (sau 10, dacă ai multă inspiraţie) şi descrie-le într-un cuvânt pe fiecare. (fără să se repete cuvintele; pot fi folosite şi cuvinte din alte limbi)

nymphette_dark99-Cristina Nemerovschi<> altfel
Viata pe un peron- O.Paler<> pretioasa
Anna Karenina-Tolstoi<> interesanta
Dragostea in vremea holerei-G.G.Marquez<> intriganta
Veronika se hotaraste sa moara- Coleho<> edificatoare
Academia vampirilor- Richelle Mead<> adorabila
Jocurile foamei- Suzanne Collins<> perfecta
Setea- Carrie Jones<> boring
Divergent- Veronica Rooth<> iubibila
Maytreyi- Eliade<> memorabila

11. Alege 5 personaje (sau 10, dacă ai multă inspiraţie) şi descrie-le într-un cuvânt pe fiecare. (fără să se repete cuvintele; pot fi folosite şi cuvinte din alte limbi)

Dimitri din AV<>hot
Peeta din Jocurile foamei<> enervant
R. din Sange satanic<> geniala
Ela din Ani cu alcool si sex<> amuzanta
Virgil din Dona Juana<> spontan

12. Scrie un citat sau câteva fraze din începutul cărţii pe care o citeşti acum.
"Numele meu e Anna. Numele meu e Anna şi n-ar trebui să fiu aici. N-ar trebui să exist. Trăiesc însă. Nu e vina mea că sunt aici. Nu am cerut eu să mă nasc. Nu înseamnă însă că, dacă exist, e bine. M-au prins din vreme, ăsta e semn bun. "
Asa incepe cartea pe care o citesc acum, "Declaratia" de Gemma Malley.

Dau mai departe aceasta leapsa oricui si-o doreste. Daca raspundeti la intrebari, sa imi lasati si mie un link, sunt curioasa.


3 comentarii:

Krisz spunea...

Foarte frumoase raspunsuri, si interesante. De mult timp vreau sa citesc Ghidul pesimistului si Ghidul optimistului. Ai citit-o? Cum e?

Ramona spunea...

E o culegere de citate. Optimiste si pesimiste. Nu e cine stie ce.

rosia_lady spunea...

Te invit la Book friends challenge, detalii aici http://romanceofpages.blogspot.ro/2013/07/un-book-blog-challenge-pe-blogul-meu.html