miercuri, 29 ianuarie 2014

incultură

M-am apucat să citeasc aseară o carte de Henry Miller, Sexus. Cu ani în urmă, mai multe persoane îmi spuseseră că trebuie să citesc cartea asta. N-am citit-o atunci, ci abia acum, când nu mai aveam ce să citesc și am găsit-o pe Kindle (cu toate că tot eu trebuie s-o fi pus acolo mai demult...)

Ideea care mi-a venit în minte după primele pagini e că românii sunt lipsiți de cultură. Nu toți, dar știți, dacă 90% sunt așa, tindem să zicem că... Deci, de ce? Pentru că instantaneu m-am gândit la nymphette_dark99, cartea Cristinei Nemerovschi care a apărut anul trecut, de fapt, cam la toate romanele ei și la cât de șocante au fost (și sunt) considerate. Dacă în epocă Gustave Flaubert (cu "Doamna Bovary") a fost dat în judecată pe motiv că prin romanul său denigrează societatea, mă gândesc că, totuși, nu numai românii sunt inculți.
Dar dacă românii care au sărit în sus când Cristina și-a lansat cărțile ar fi citit vreo carte de-a lui Henry Miller înainte, poate că nu ar mai fi reacționat așa. E vorba de deschidere către realitate în cărțile ambilor autori. Bine, e greu de imaginat că cei care s-au legat de cărțile Cristinei au citit vreo carte (bună) în viața lor.

Cu toate astea, nu vi se pare și vouă ilogic să vrei să ucizi o carte sau pe autorul ei? Ideile și concepțiile se vor schimba oricum în timp. Pentru că nimic nu se câștigă, nimic nu se pierde, totul se transformă (Antoine Lavoisier). Avem întotdeauna aceleași resurse, sub un model nou.

Miku

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mai exact, citatul „În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.”, apartine chimistului si filosofului francez Antoine Lavoisier.

MikuMyuuki spunea...

Am modificat, mulțumesc pentru precizare :)

iri spunea...

vreau de mult sa citesc henry miller. cu toate astea, nymphette_dark99 nu ma atrage deloc. nu stiu de ce :-s

MikuMyuuki spunea...

Știu senzația:) '
Dar așteaptă, ideea e "să te cheme cartea". Există un moment potrivit pentru cărțile astea puternice, nu pot fi citite chiar așa, ca pe Danielle Steele. :)