sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Divergent


Beatrice Prior traieste intr-o societate distopica, impartita in 5 factiuni: Prietenia(cei pasnici), Eruditia(cei inteligenti), Candoarea(cei sinceri), Abnegatia(cei altruisti) si Neinfrucarea(cei curajosi).


Cu decenii in urma, stramosii nostri au inteles ca nu ideologiile politice, crezurile religioase, deosebirile de rasa sau nationalitate sunt de vina pentru razboaiele din lume. Mai degraba au tras concluzia ca de vina e personalitatea umana...inclinatia omenirii catre rau, in oricare forma ar fi.
Cei care credeau ca agresivitatea este de vina au alcatuit Prietenia.(...)
Cei care invinuiau ignoranta au devenit Eruditi.(...)
Cei care dadeau vina pe duplicitate au creat Candoarea..(...)
Cei care invinuiau egoismul au nascut Abnegatia.(...)
Iar cei care acuzau lasitatea au devenit Neinfricati.


Ajunsa la varsta de 16 ani, ea trebuie sa aleaga Factiunea din care va face parte incepand de atunci si  pentru tot restul vietii ei. Dar in urma testului de aptitudini, un mare secret este descoperit: ea este Divergenta. Ce inseamna asta? Nu stie prea bine, tot ce i s-a spus a fost ca acest secret nu trebuie marturisit nimanui, pentru ca ii pune in pericol viata.
Tumblr


In urma unei decizii de moment, Beatrice alege Neinfricatii, lasand in urma familia sa din Abnegatie si luandu-si numele de Tris. Inca din primele momente incepe sa se indoiasca de alegerea facuta, caci inainte de a ajunge la sediul Neinfricatilor trebuie sa se urce intr-un tren in mers, sa coboare din acelasi tren in mers, sarind pe acoperisul unei cladiri si sa se arunce intr-o groapa adanca, fara sa stie daca la fundul ei se afla vreo plasa, apa sau beton.
Moartea pare o posibilitate foarte reala, iar pericolul pandeste la fiecare colt, insa ea trebuie sa lupte cu teama, cu durerea, cu umilinta si cu propriile principii daca vrea sa ramana in topul celor 10 novici care se vor clasa in randul Neinfricatilor sau..sa ramana in afara factiunilor.


In amintirea mea, zâmbeşte. O buzã rãsfrântã. Dinţii drepţi. Luminiţe în ochi. Râzând, tachinând, mai viu în amintire decât sunt eu în realitate. Era ori el, ori eu. M-am ales pe mine. Dar şi eu mã simt moartã.

Dar a ramane in afara factiunilor, lucru care o ingrozeste pe Tris, nu e cel mai rau lucru care se poate intampla, iar faptul ca este Divergenta pare sa capete brusc o alta semnificatie si o importanta foarte mare.


Mama îmi ia mâinile într-ale ei şi mã priveşte în ochi. Ii privesc genele lungi, mişcându-se atunci când clipeşte. As fi vrut sã am ceva de la ea pe mica şi simpla mea faţã. Dar bine mãcar cã am ceva de la ea în creier.


Day 10: Something You Hate About the Book
I know I’m not the first one to say this but I really wished we know more about the other factions.  Especially Amity, I barely know anything about them. Hopefully in the next books the other factions will be more involved.Lumea imaginata de Veronica Roth e extraordinara, o lume careia simti ca incepi sa ii apartii pe masura ce te adancesti in lectura romanului, o lume care te indeamna sa te cufunzi in fantezie si sa visezi cu ochii deschisi. Nu e genul ala de fantezie cu zane si spiridusi, e cat se poate de realista si de intriganta, ceea ce o face mult, mult mai interesanta.


Actiunea cartii este scrisa intr-o maniera atat de captivanta, incat ajungi, mergand alaturi pe drumul lui Tris, sa razi, sa plangi, sa te inspaimanti, sa ti se faca pielea de gaina si sa te revolti impreuna cu ea si uneori, mai mult decat ea.
Actiunea si personajele se dezvolta, cresc si devin mai complexe pe masura ce paginile te poarta catre finalul cartii, un final neasteptat si cutremurator.
Un lucru pe care l-am admirat si care m-a impresionat a fost evolutia personajului principal, dar nu o evolutie abrupta, ci una pe care nu o sesizezi initial, dar cand o remarci realizezi ca trebuia sa fie acolo, pentru ca s-a produs in timp.


Tris este un caracter de la care ai ce invata, o fata care reuseste sa lupte pentru a dovedi celorlalti si ei insisi ca este capabila de tot ce isi propune, ca este puternica si Neinfricata.


Undeva, în interiorul meu, existã o persoanã miloasã, iertãtoare. Undeva, existã o fatã care încearcã sã înţeleagã prin ce trec oamenii, care e conştientã cã oamenii fac fapte rele, şi cã disperarea îi mânã spre locuri mai întunecate decât şi-au imaginat vreodatã. Jur cã ea existã şi suferã pentru bãiatul mãcinat de remuşcãri din faţa mea. Dar dac-ar fi s-o vãd n-aş recunoaşte-o.



In concluzie: Este o carte incredibila, o carte frumoasa, care te relaxeaza si te pune la gandire in acelasi timp si  in aceeasi masura. Captivanta, fascinanta, formidabila!
In partea laterala a blogului gasiti un widget care ne informeaza cat mai avem de asteptat pana la aparitia celui de al doilea volum, "Insurgent".
Rang:*****
5/5

2 comentarii:

Anonim spunea...

diveregent , cartea anului 2011 cred eu:x

Sara spunea...

Abnegatia pare cea mai absurda factiune.Adica helloo nu au voie nici sa se uite in oglinda.