joi, 26 ianuarie 2012

"Divergent" de Veronica Roth 

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI HOTĂRĂŞTE PRIETENII
O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI DEFINEŞTE IDEALURILE
O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI DETERMINĂ CREDINŢA – PENTRU TOTDEAUNA
O SINGURĂ ALEGERE 
TE POATE TRANSFORMA RADICAL

 De ce am citit-o?
"Divergent" este una dintre cartile la care am renuntat chiar de cand au aparut pe piata pentru ca mi se părea a fi una din multele apariții pe banda.
Dar cand Ramona a venit cu ideea de a face schimb de carti am spus de ce nu? Nu sunt impotriva citirii acestor romane, sunt impotriva pretuilor lor exorbitante. 
Cu toate astea, problema pretului dispare imediat ce exista o coperta care sa ma atraga. Prin urmare, coperta aceasta nu mi se pare excesiv de spectaculoasa, dar imi place partea de jos, cu orasul.
 Despre ce este vorba?
Beatrice Pride traieste de 16 ani in Abnegatie, una dintre cele 5 factiuni in care este impartita omenirea. Abnegatia reprezinta altruismul, ei fiind pregatiti sa sara in ajutorul oricarei persoane chiar si daca aceasta nu are nevoie de ajutor. In fiecare an toti adolescentii care implinesc varsta de 16 ani sunt supusi unor teste care au rolul sa-i indrume spre a-si alege una dintre cele 5 factiuni pentru a trai restul vietii: Abnegatia - cei altruisti, Prietenia - cei pasnici, Candoarea - cei sinceri, Eruditia - cei inteligenti si Neinfricarea - cei curajosi. Lui Beatrice i se dezvaluie insa ca ea e Divergenta, prin definitie insemnand ca este o fiinta complexa, care poate alege orice factiune doreste pentru ca oricare i s-ar potrivi. 
Iar ea alege Neinfricatii. Perioada initierii in Neinfricare incepe inca din timp ce merg spre sediul Neinfricatilor: trebuie sa sara in si dintr-un tren in mers. Si nu oricine reuseste. Dar chiar si Beatrice recunoaste spre sfarsitul cartii ca aceasta este de fapt partea cea mai usoara. Elevii sunt pusi sa se bata intre ei pana cand unul cade lesinat, ei nu au voie sa cedeze pentru ca asta isneamna lasitate. Sinuciderea este pentru ei dovada de curaj:
"– Pentru Albert cel curajos!
– Pentru Albert, striga gloata.
[...]Clatin din cap. Curajos? Curajul ar fi insemnat sa-si recunoasca slabiciunea si sa-i paraseasca pe Neinfricati, indiferent de cata rusine ar fi fost insotit. Mandria este cea care l-a omorat pe Al, si este hiba din inima oricarui Neinfricat."
Cu toate astea, Tris, pentru ca odata cu noua factiune ea vrea sa-si uite in mare parte trecutul si isi schimba numele, se indragosteste de unul dintre coordonatori, unul dintre subordonatii lui Eric, seful. Four, dupa cum ni se dezvaluie mai tarziu, patru, pentru ca patru temeri avea el, este si el atras de micuta Tris. Nu numai ca este atras, dar intr-un final recnoaste cao iubeste. Intr-o lume in care ea nici nu stie care persoana ii este prieten si care nu, el parca e lasat pentru a o ajuta.

 Recomandare/ Parere personala
Nu obisnuiesc sa citesc o care decat daca imi place. Si aceasta mi-a placut. Este exact pe gustul meu si avand in vedere ca am citit din ea doar seara, as putea spune ca am terminat-o intr-un total de 5 sau 6 ore. 
Recomand cartea celor ce le-a placut si "Eve".
Sunt nerabdatoare sa vad ce se va intampla in volumul 2. Cartea ar putea fi lasata si asa, ar avea un final deschis. Probabil de aici inainte va fi Tris cu Eruditii pe urma ei. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

vaaaai, chiar merita citita:x