sâmbătă, 13 octombrie 2012

Poveste de Craciun – Bijuteria care mi-a schimbat viata

Articol in cadrul concursului SuperBlog2012
Sursa foto: luxurygifts


Dacã aş fi unul dintre acei bloggeri, aş începe o poveste aşa: era Ajunul Crãciunului, fulgii mari de nea coborau pe pãmânt într-un vals liniştitor, iar eu stãteam la gura sobei, band ceai cu scorţişoarã şi ascultând lemnele trosnind în foc şi crivãţul vuind…
Dar sunt un altfel de blogger, aşa cã o sã vã spun cã în acel an de Crãciun nu a nins deloc, iar Bucureştiul era tot numai o zloatã de lapoviţã murdarã, amestecatã cu benzinã, sare şi mizerie constantã. Umblam prin magazine, curpinsã de febra cumpãrãturilor si de emoţia de a oferi câte un cadou celor dragi. Nu mã gândeam cã eu voi fi cea care primeşte un cadou, nici câtã importanţã va avea.
Set Diamond - album foto si candeleAm mers la bunica mea în acea searã de Ajun, sã beau vin fiert şi sã mãnânc covrigi, aşa cum era tradiţia. Am gãsit-o mai bãtrânã şi mai obositã ca niciodatã şi m-a cuprins gândul cã viaţa e doar o bucãţicã limitatã, care nu e veşnicã pentru nimeni.
Bunica era abãtutã, cãlãtorind în vremuri trecute dragi ei, departe de prezent. Mi-a arãtat câteva fotografii cu bunicul meu, pe care nu l-am cunoscut niciodatã, cãci a murit înainte ca eu sã mã nasc. Rareori vorbea despre el, iar când o fãcea, simţeam durerea şi dorul înrobind-o şi încercam sã o înveselesc în orice chip. Acum, era mai calmã, mai împãcatã decât de obicei. Mi-a arãtat o cutie cu bijuterii foarte frumoase, dintre care câteva bijuterii cucristale.
-Vrei sã îţi spun cum m-a cerut bunicul tãu de soţie? M-a întrebat zâmbind şters.
-Sigur.
-Era tot aşa, Ajunul Crãciunului, dar pe vremea aia erau zãpezi calumea, şi frig, nu ca acum. L-am trimis sã ia un brad şi i-am spus, în egoismul vârstei, sã nu se întoarcã fãrã unul. Mi-a propus sã cumpere unul artificial, dar eu l-am repezit, spunându-i cã cel de plastic ar putea sã ne foloseascã cel mult pe post de cuier, în niciun caz de pom de iarnã, întrucât nu seamãnã cu unul.
-Şi a luat?
Zâmbeam, imaginând-o pe bunica în putere şi oarecum severã în faţa bunicului, care ar fi fãcut orice ca sã îi intre în graţii.
-Nu a gãsit. S-a întors dupã miezul nopţii, fãrã brad. Ȋncepusem sã mã îngrijorez cã a pãţit ceva, dar era în regulã. Cu hainele ude, îngheţat şi fãrã brad, dar în regulã.
-L-ai certat cã nu o a gãsit brad? Am întrebat.
-Nu. Cred cã aveam de gând, dar nu am avut timp, pentru cã mi-a oferit asta.
Scoase din cutia cu bijuterii o broşã frumoasã, care imita foarte realist un brad.
Am început sã râd.
-Ştia el cum sã te cucereascã.
-Mi-a promis cã îmi va cumpãra brad anul viitor şi peste doi ani, şi în toţi anii pânã la sfârşitul vieţii, dacã accept sã mã cãsãtoresc cu el.
-Şi tu ce ai spus?
-Cã vreau câte doi brazi pentru fiecare an.
Am început sã râd, simţindu-mã fericitã şi nostalgicã în acelaşi timp, cu gândul cã în acele vremuri oameni puneau mai mult accent pe detalii şi gesturi frumoase.
-Vreau sã iei tu broşa, spuse bunica.
Mi-o aşezã în palmã. Mâna ei purta povara anilor ce au trecut şi a greutãţilor, dar era tot caldã şi gata sã mã consoleze când aveam nevoie de ea.
 Ȋn acea searã a început sã ningã, parcã pentru a o ajuta sã retrãiascã amintirile care îi erau atât de dragi.Pãrea pierdutã în gânduri, şi totuşi mai aproape de mine ca oricând. Am strâns broşa în palmã, ca o dovadã de necontestat a faptului cã am contat şi am fost iubitã de o persoanã cu un suflet extraordinar.
Bunica a murit trei sãptãmâni mai târziu, lãsându-mã singurã, dar cu amintirea ei vie in suflet şi cu speranţa cã bunicul o va aştepta, oriunde ar fi, cu doi brazi.

Un comentariu:

giorgiana spunea...

wow...fara cuvinte, o amintire trista asa cum avem multi legate de bunicii nostrii, pe care-i pierdem si doare