joi, 21 martie 2013

[recenzie] "Triadele chinezesti" de Gerald L. Posner

Aceasta recenzie face parte din campania vALLuntar, initiata de Grupul Editorial All cu spirijinul ROMSILVA.

Cred că o carte mai bulversantă nu am citit până acum; nici măcar descrierile clare ale rupturii oaselor picioarelor în cărțile Lissei See nu m-au amețit atât de tare încât să spun: trebuie să citesc cartea asta încă o dată ca să înțeleg mai bine.
Adevărul e că, pentru mine, drogurile au reprezentat un anumit obiect de curiozitate încă de când eram mai mică, când aveam probabil vreo 14 ani și am scris povestioara numită idilic Gangsta Soul. Desigur, cartea mea este romantică, iar adevărul dur se ascunde în spatele scenelor de dragoste și ale unei povești de viață. Tocmai pentru că nu știam prea multe despre această lume a morții albe.
Cartea tratează lupta dintre bandele rivale care se „joacă” piața subtsanțelor narcotice. Un gazetar a reușit, cu ajutorul unor prieteni, să intre în „gașca” celor pentru care narcoticele reprezintă obiectul principal al vieții, atât în Hong Kong, cât și în America.
Organele de ordine, poliția & CIA au reușit să depisteze aceste triade chinezești care operau în vânzarea substanțelor narcotice. Cu mecanisme greu de descifrat, încercarea de a le opri devine un fel de luptă fără un final prea sigur. Bine organizate, cu chimiști de înaltă clasă, care obțin în laboratoare bine ascunse substanța pură.
Ca o curiozitate, iată cele 36 de jurăminte ale Triadei Chinezești:
Cele 36 de Juraminte ale Triadei

1. După ce am intrat pe portile Hanului,  trebuie să-mi tratez părinţii şi rudele pentru care am depus jurământul ca fratii, considerandu-i  propriile mele rude. Daca voi incalca acest jurământ,  5 fulgere ma vor omori. 
2. Imi voi ajuta fratii pentru care am jurat să  le îngrop părinţii şi fraţii lor, le voi oferi asistenţă financiară sau fizică. Daca voi incalca acest jurământ,  5 fulgere ma vor omori. 
3. Când fraţii Hanului ma vor vizita in casa mea,  trebuie să le ofer cazare şi masă. Daca ii voi trata ca pe straini, 10.000 de cutite ma vor ucide.
4. Voi recunoaşte intotdeauna fratii Hanului atunci când acestia isi vor declina identitatea. Dacă ii voi ignora, voi fi ucis de 10.ooo de sabii. 
5. Nu voi divulga secretele familie Han, nici chiar părinţiilor mei, fraţilor sau soţiei. Nu voi divulga niciodată secretele pentru bani. Daca voi face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de săbii. 
6. Nu-mi voi trăda niciodată fratii pentru care am jurat. În cazul în care, dintr-o neînţelegere, am cauzat arestarea unuia dintre fraţii mei, trebuie sa-l eliberez imediat. Dacă incalc acest jurământ voi fi ucis de cinci fulgere. 
7. Voi oferi asistenţă financiară fraţilor care se află în necaz, pentru ca acestia sa-şi poata plăti taxa de trecere etc.  Daca incalc acest jurământ, voi fi ucis de cinci fulgere. 
8. Eu nu trebuie să dăunez sau sa aduc necazuri fraţiilor pentru care am jurat si Maestrului de ceremonie. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii. 
9. Nu trebuie să ma angajez in indecente, sa atac soţiile, surorile sau fiicele fraţilor mei. Daca incalc acest jurământ voi fi ucis de cinci fulgere.
10. Nu voi frauda niciodată banii sau proprietatile fraţilor mei. Dacă  incalc acest jurământ voi fi ucis de 10.000 de sabii. 
11. Voi avea grija de copii sau de soţiile fraţilor mei daca imi sunt încredinţati spre grija. Dacă incalc acest juramant voi fi ucis de cinci fulgere.
12. Dacă v-am furnizat informatii false despre mine, în scopul de a adera la familia Hanului, voi fi ucis de cinci fulgere.
13. Dacă imi voi schimb gandirea şi voi nega calitatea de membru al familiei Han voi fi ucis de 10.000 de sabii.
14. Dacă jefuiesc un frate sau asist ca un spectator cand altcineva o face, voi fi ucis de cinci fulgere. 
15. Dacă voi profita de o declaraţie facuta sub jurământ sau de  voi forta un frate sa faca cu mine afaceri ilegale, voi fi ucis de 10.000 de sabii. 
16. Dacă am ştiinţă ca un frate si-a transferat banii sau proprietatea pe numele meu pentru un anume interes, dar nu declar asta, voi fi ucis de cinci fulgere. 
17. Dacă am cerut greşit fratelui meu bani sau alte foloase în timp ce proprietatea sa este jefuita, trebuie să-i returnez totul. Dacă nu, voi fi ucis de cinci fulgere.
18. Dacă sunt arestat după comiterea unei infracţiuni trebuie să-mi accept pedeapsa şi nu sa încerc sa dau vina pe alti fraţi. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de cinci fulgere. 
19. Dacă vreunul dintre fraţii mei sunt ucişi sau arestati sau plecati in alt  loc, voi ajuta soţiile şi copiii acestuia care pot fi în nevoie. Dacă aş pretinde ca nu am cunoştinţă de dificultăţile lor, voi fi ucis de cinci fulgere. 
20. Când un frate a fost agresat sau invinuit de alţii, trebuie să-l ajut; dacă el are dreptate trebuie să-l sfătuiesc bine iar daca a greşit trebuie sa-i spun sa se abţina.  Dacă el a fost în mod repetat insultat de alţii trebuie să informez ceilalti fraţi şi impreuna sa facem demersuri pentru a-l ajuta fizic sau financiar. Dacă nu păstrez acest jurământ, voi fi ucis de cinci fulgere.
21. Dacă am cunoştinţe că guvernul caută un frate care a depus jurământul in alte provincii sau in străinătate, trebuie să-l informez imediat, pentru ca sa-i asigur scaparea. Dacă aş incalca acest jurământ,  voi fi ucis de cinci fulgere. 
22. Nu trebuie să conlucrez cu outsideri si să-mi trişez fraţii la jocurile de noroc. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii. 
23. Nu pot provoca discordie între fraţi mei si nu am voie sa  răspândesc rapoarte false cu privire la oricare dintre ei. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii.
24. Nu ma voi autonumi Maestru de ceremonii fără a avea autoritate. După intrarea pe portile Hanului, pentru o perioadă de trei ani voi fi loial şi credincios, voi promova si sprijini Maestrul de ceremonii impreuna cu ceilalti frati. Daca voi face orice neautorizat si ma voi autopromova, voi fi ucis de cinci fulgere.
25. Dacă  fraţii naturali  sunt implicati într-un litigiu de drept comun avandu-i ca adversari pe fraţii mei pentru care am depus jurământul, nu voi da ajutorul niciuneia dintre parti, ci trebuie să încerc să solutionez  chestiunea pe cale amicala. Dacă incalc acest jurământ, voi fi ucis de cinci fulgere.
26. După intrarea pe  porţile Hanului  trebuie să uit orice precedent ranchiunos pentru ca m-am nascut din nou in aceasta fraţie. Dacă nu fac acest lucru, voi fi ucis de cinci fulgere.
27. Nu trebuie să incalc teritoriile ocupate de fraţii. Dacă pretind ca nu  cunoşteam ca aceste teritorii apartin fratilor mei, voi fi ucis de cinci fulgere.
28. Nu trebuie să invidiez sau sa caut să impart orice proprietate sau orice sume obţinute cu fraţii mei. Dacă am astfel de idei, voi fi ucis.
29. Nu trebuie să dezvălui  adresa fraţilor mei, unde-şi tin bogăţiile sau averile şi nici nu trebuie sa utilizez greşit aceste cunoştinţe. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii.
30. Nu trebuie să acord sprijin strainilor, acest lucru este împotriva intereselor de orice fel fata de fraţii mei. Dacă nu păstrez acest jurământ voi fi ucis de 10.000 de sabii.
31. Nu trebuie să profit de fratia Hanilor pentru a oprima pe ceilalti sau a ma deda la alte violente pentru anumite avantaje nerezonabile. Trebuie să fiu multumit şi cinstit cu ceea ce am. Dacă incalc acest jurământ voi fi ucis de cinci fulgere.
32. Voi fi ucis de cinci fulgere dacă ma comport indecent faţă de copii mici ai fratilor mei din familie.
33. Dacă vreunul dintre fraţii mei a comis o mare nenorocire nu trebuie să informez Guvernul cu scopul de a obţine recompensă. Daca incalc acest jurământ voi fi ucis de cinci fulgere.
34. Nu am voie sa iau in casa mea soţiile şi concubinele fraţilor mei şi nici nu am voie sa comit adulter cu ele. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii.
35. Nu trebuie să dezvălui secretele Hanului sau insemnele atunci când vorbesc cu strainii. Dacă aş face acest lucru, voi fi ucis de 10.000 de sabii.
36. După intrarea pe portile Hanului trebuie să fiu loial şi credincios şi sa depun toate eforturile pentru a răsturna Dinastia Ch’ing şi reinstaurarea Dinastiei Ming prin coordonarea eforturilor mele cu ale celorlalti frati, chiar dacă fraţii au alte profesii. Scopul nostru comun este de a ne răzbuna cei Cinci Stramosi: Kok Max, Long Dong, Gee Seng, Choom Beng şi Bong Lai.

Trecând peste toate acestea, declar oficial ca am găsit o carte care sa mă „bată”. Încercarea mea de a scrie ceva despre droguri și afacerile cu droguri în sine este complet eșuată, căci lumea aceasta ascunsă are mai multe mistere decât cele pe care încearcă Dan Brown să le sugereze în cărțile sale.

5 comentarii:

bianca m. spunea...

Uu, cu siguranţă o să îmi comand cartea.

Axi spunea...

Whoa, pare de-a dreptul interesantă. :| Ciudată partea cu cinci fulgere şi 10.000 de săbii, trebuie să recunosc că mi-a stârnit puţin curiozitatea.

Cristina's World spunea...

Chiar daca nu este genul meu de carte, mi-a facut placere sa citesc recenzia ta :)
Bafta la strans comentarii!

Anonim spunea...

Nu stiu cat de tare ma atragea cartea initial, dar citatele mi se pare extrem de interesante, cred ca as fi tentata pana la urma sa o citesc..

Unknown spunea...

nominalizare: http://denisasbooks.blogspot.ro/2013/03/leapsada-inca-una.html