marți, 10 iulie 2012

"Floare de noapte, floare de bar"


O alta carte pe care mi-o doresc este "Floare de noapte, floare de bar", in principal pentru ca este cu si despre gheise.


Autoarea, o tânără intelectuală americană, soseşte în Japonia pentru un sejur de doi ani. Concediată din slujba de profesoară de engleză, Lea devine hostesă într-un club de noapte din Tokio. Un soi de gheişă, dar neaparat străină, un fenomen nou, tipic pentru oraşul japonez modern: „Noi vindem, de fapt, iluzii. Dar ceea ce deosebeşte hostesa de gheişă este natura acestor iluzii. În timp ce gheişa rămâne o relicvă culturală, hostesa este modernă şi exotică. Gheişa beneficiază de o educaţie riguroasă: muzică tradiţională japoneză, dans, bune maniere. Iluzia se referă, în cazul ei, la autenticitate. Hostesa străină oferă, în schimb, iluzia evadării din canoanele rigide ale societăţii japoneze“, scrie Lea Jacobson.
Lea va pătrunde într-un univers deopotrivă strălucitor şi pustiitor. Noapte de noapte, ea va hrăni fantasmele erotice ale bărbaţilor din „lumea plutitoare“ a metropolei. Îşi va pierde identitatea printre diversele roluri pe care e obligată să le interpreteze, va ceda exceselor de tot felul - alcool, automutilare, dependenţă emoţională – şi va avea impresia că nu mai poate evada din acest stil de viaţă care altadată o încântase, din această stranie cultură a fanteziei.


LEA JACOBSON este absolventă a Universităţii McGill din Montréal, cu o diplomă în engleză-japoneză. De asemenea, a obţinut o diplomă de master în studii orientale. În Japonia, a lucrat ca profesoară de engleză la o grădiniţă din Yokosuka, apoi ca hostesă de bar şi street performer în Tokyo. În prezent, este traducător şi profesor în capitala Japoniei, unde locuieşte împreună cu logodnicul ei.

„O poveste adevărată, ingenuă şi seducătoare.“ (Booklist)
„Acest volum de memorii dezvăluie o latură mai rar întrezărită a culturii japoneze: «lumea plutitoare» a vremelniciei şi a satisfacţiei imediate. Iată o lectură pe care o vor savura toţi cei fascinaţi de underworld-ul neaşteptat de lasciv al unei culturi altminteri puritane...“ (Kirkus Reviews)
„O perspectivă şocantă, dar onestă asupra unei părţi din Japonia pe care puţini străini reuşesc s-o cunoască... O lectură absolut pasionantă.“ (Karin Muller, specialistă în cultura japoneză)

Niciun comentariu: