miercuri, 21 decembrie 2011

Cinci carti de suflet

Aceasta rubrica isi propune sa prezinte pe scurt 5 carti sau serii care ne-au impresionat pe noi.

Incep eu si incep cu Academia Vampirilor de Richelle Mead. De ce Academia? Pentru ca este una dintre cartile care m-a impresionat cel mai mult. Nu e number one dar e in top 5 si cea mai potrivita in acest context.


Ma voi referi la Academie ca si serie intreaga.

Rose este o tanara dhampir (jumatate om, jumatate vampir) care invata la Academia Sfantul Vladimir. Scopul ei in viata este sa o protejeze pe Lissa, prietena ei cea mai buna, moroi (vampir viu), asa cum scopul tuturor dhampirilor este sa ii protejeze pe moroi de atacurile strigoilor (vampirii morti, malefici).
"Ei (moroii) au prioritate." Aceasta este deviza dhampirilor.

Cel mai impresionant lucru in aceasta carte este prietenia dintre Rose si Lissa, care au si o legatura psihica. Loialitatea lui Rose si dedicarea ei sunt admirabile si fac din acest roman ceva deosebit, nemaintalnit. Daca mai pui la socoteala si pasiunea lui Rose pentru fascinantul Dimitri, care este intamplator instructorul ei, iese o poveste de exceptie.

A doua serie despre care vreau sa vorbesc este "Fortele raului absolut" de Kelley Armstrong.



Chloe Saunders este o necromanta.Ce inseamna asta? Ca vorbeste cu spirite si poate invia mortii cu...dar mai mult fara voia ei. Speriata de spiritele ca o asalteaza, ea face o criza, in urma careia tatal si matusa ei o inchid in Sanatoriul Lyle. Aici cunoaste persoane noi, prieteni si mai putin prieteni, fiecare purtand pe umeri propria povara. Dar sanatoriul nu este ceea ce pare. Undeva prin preajma se ascund multe secrete intunecate....

Am devorat seria asta in 3 zile, sunt niste carti foarte frumoase, despre viata, prietenie, incredere si lupta pentru libertate.

Saga Amurg de Stephenie Meyer.


Multi au auzit despre aceste carti si mult le-au citit.

Viata Bellei se schimba radical de cand se muta la tatal ei, in Forks si il intalneste pe misteriosul Edward Cullen. Intrigata de secretele pe care el le ascunde, dar si atrasa de el, Bella incepe sa se apropie tot mai mult de el, pana cand se indragosteste. Si atunci, nici macar aflarea secretului sau, faptul ca este vampir, nu o poate impiedica sa il iubeasca.
Edward, pe de alta parte, se lupta cu dorinta mistuitoare care il chinuie de fiecare data cand este in preajma ei, caci glasul sangelui ei este foarte puternic.
 Ceea ce face aceasta poveste speciala este firea Bellei. Ea nu este nici foarte frumoasa, nu e regina balului, nu exceleaza in arta sau alt domeniu, din contra, e cam impiedicata si predispusa la tot felul de incidente penibile. Dar nu asta e fascinant, ci faptul ca Edward, un vampir de peste un secol, extraordinar de frumos, o iubeste pe ea.

O alta serie cu vampiri: Vampirii Sudului de Charlaine Harris


Aceasta serie o are ca protagonista pe Sookie Stackhouse, o tanara telepata care lucreaza  intr-un bar. Viata ei este una deloc complicata, asta pana cand in oras isi face aparitia Bill, care este un...vampir.
Seria "Vampirii Sudului" difera de alte serii cu vampiri prin faptul ca aici vampirii nu sunt fiinte care traiesc ascunse, ci convietuiesc cu oamenii, asta de cand japonezii au inventat sangele artificial, care le satisface foamea.
Desi vampirii lui Charlaine Harris seamana cu cei din legende, in sensul ca dorm in pamant sau in sicrie in timpul zilei, au colti, iar lumina soarelui ii omoara, in aceasta poveste ei fac parte din lumea oamenilor.


Am lasat pentru final "Ultimul cantec" de Nicholas Sparks, pentru ca nu se incadreaza in aceeasi categorie cu cartile de mai sus, in sensul ca nu este fantasy si nici nu face parte dintr-o serie.

ULTIMUL CANTEC


Ronnie, o fata de 17 ani si Jonah, fratele ei mai mic, se duc sa isi petreaca vara alaturi de tatal lor in Wilmington, Carolina de Nord. Ronnie este furioasa pe tatal ei ca i-a parasit, ca parintii ei au divortat si timp de trei ani nu a vorbit cu el deloc. Ea vrea cu disperare sa se intoarca la New York, dar urmatoarele lucruri care se intampla, belelele in care intra si persoanele pe care le cunoaste o obliga sa ramana acolo pentru restul vacantei, un prilej de a-si cunoaste mai bine tatal.

Will este baiatul tipic de bani gata, vedeta plajei, un jucator de volei excelent. Dar cand Ronnie ajunge sa il cunoasca mai bine, isi da seama ca in spatele acestor lucruri se afla un tanar sensibil si inteligent. 

"Ultimul cantec" este o poveste emotionanta, despre puterea iubirii si formele pe care o poate lua ea si demonstreaza ca dragostea ne poate sfarmana inima, dar tot ea poate sa o vindece.

Un comentariu:

Diana Gavrila spunea...

Foarte potrivita alegerea voastra. Le-am citit si eu, in afara de seria "Fortele raului absolut". Pot spune intr-adevar ca sunt cele mai tari!