miercuri, 17 aprilie 2013

Seria "Disparuti" de Michael Grant- recenzie

Era o zi normala de scoala pentru Sam. Asta, desigur, pana cand toate persoanele cu varsta peste 15 ani au disparut dintr-o data. Profesoara de matematica a disparut in timp ce scria pe tabla.Alti adulti au disparut in timp ce faceau mancare sau conduceau masina, lasand in urma lo incendii, accidente si haos.

O bariera de energie s-a ridicat inconjurand Perdido Beach, inchizandu-i pe toti inauntru. Nimeni nu intra, nimeni nu iese. Panica domneste in jur. Cine va avea grija de copiii de gradinita? Cine ii va trata daca se imbolnavesc sau se ranesc? Si cat timp le va ajunge mancarea din magazine? Cam asa stau lucrurile in FAYZ.


-Bine, Sam, poţi sã pleci sã îl cauţi pe micul retardat, dar când te întorci, ar fi bine sã vii cu un cadou pentru Cãpitan. Cãpitanul conduce FAYZ, omule.
-Ce conduce? Întrebã Astrid.
Howard fu evident bucuros cã îl întrebase.
-Eu am inventat-o. FAYZ. Se scrie F-A-Y-Z. Si vine de la Fallout Alley Youth Zone. O zonã distrusã şi plinã de copii.

Cum se intampla de obicei in situatiile de criza, apare un conducator care vrea sa profite de confuzia celorlalti pentru a-i supune. Caine si acolitii sai de la Academia Coates pun stapanire pe oras, instaurand si mai multa panica. Dar asta nu e singura veste proasta! Ceva din interiorul pamantului ii ameninta. Ceva fara chip si nume, care invata sa creeze pentru a se adapta acestei lumi. Are o putere uriasa, iar cu fiecare zi ce trece, ii este tot mai foame.

In invalmaseala de griji, probleme, panica, decese si decizii greu de luat, o intrebare pandeste in mintea fiecaruia: ce se va intampla cand vor implini 15 ani?

In volumul doi, lucrurile se complica si mai mult: Sam a reusit sa il dea jos pe Caine de la conducere, dar e constient ca a castigat doar o lupta, nu si razboiul. Unii dintre copii se confrunta cu schimbarile care apar la ei: puteri ciudate pe care nu stiu sa le foloseasca si de care se tem.

Duck încã plutea. Departe de grozãviile ce se petreceau în piaţã. Aveau sã-l omoare pe Hunter, care îl implorase sã îl ajute.
Nu putea face nimic: era purtat de vânt.Și nu ar fi putut face nimic-în afarã de a se lãsa împuşcat- dacã vântul îl ducea în cealaltã direcţie.
-Superputerile, îşi zise el, nu fac mereu din tine un supererou.


Foametea este principalul inamic al copiilor din FAYZ. Apoi ar mai fi Caine, si, desigur, creatura din adancul pamantului. Este mai treaza ca oricand si mai mult ca oricand, ii este foarte, foarte foame.

Niste carti frumoase, pline de actiune, care te tin cu sufletul la gura. Avem mai multe perspective, lucru care face actiunea mai complexa si mai interesanta. Nu am prea vorbit despre personaje, pentru ca sunt multe si greu de descris in cateva cuvinte, asa ca mai bine va las pe voi sa le descoperiti singuri.
Aceasta serie sparge tiparele cartilor pentru adolescenti. Totul se schimba si evolueaza pe parcurs, iar personajele, bine structurate, nu sunt liniare, ci se dezvolta, de maturizeaza sau se degradeaza, dupa caz, se adapteaza situatiei.

Inca ceva ce mi-a placut foarte mult este ca personajul principal, Sam, nu e genul de personaj des intalnit in carti, care sa isi asume rapid rolul de erou. El ramane un pusti de 15 ani, cu temeri, incertitudini si emotii confuze.

Concluzie: O carte care merita. Misterul si actiunea te tin alert, iar daca urmaresti caracterele personajelor, ai multe de invatat.
Rang: ****
4/5

In curand la Rao, volumul 3: "Minciunile".

3 comentarii:

Only Books spunea...

Mi se par destul de interesante, chiar daca nu ma atrage prea tare seria... Anyway, imi place recenzia :)

Dee.

Diana Gavrila spunea...

Nu am mai auzit de seria asta pana acum sau cel putin nu le-am dat atentie, dar pare interesanta. Apar atatea carti noi in fiecare an incat nu stiu cum sa ma mai impart :)). Draguta prezentarea, ma bucur ca am gasit-o. Spor in continuare.

Ralu spunea...

Mi-a plăcut mult primul volum, mă bucur să aflu că şi al doilea e la fel de bun. Sper să fac rost de el curând. ;)