vineri, 1 februarie 2013

Lumea cartilor din perspectiva scriitorului: Dan C. Mihăilescu

“Dacă nu aș fi scris, m-aș fi sufocat demult…”

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

DAN. C MIHAILESCU: Sunt bibliofil doar la figurat, adică în sensul afectiv, nu în cel tehnic al cuvântului. Mare iubitor şi nesăţios devorator al cărţilor, dar nicidecum un mandarin avar, expert cu lupa de legături preţioase, cotoare savante, firoscoase corpuri de literă şi preţăluitor cu seifurile bucşite.(...)


LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

DAN C. MIHĂILESCU: Timizi. Complexaţi. Plăpânzi. Cu respiraţie scurtă, fără tupeu, fără osatură, fără proiecte pentru construcţii de anvergură şi descurajaţi ireversibil de mocirla din ţară.(...)


LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Dan C. Mihailescu pe Dan C. Mihailescu?

DAN C. MIHĂILESCU: Celor care nu mă ştiu le doresc drum bun pe mai departe. Dacă încă nu au avut nevoie de bietele mele servicii, înseamnă că se simt bine în propria piele, citesc ce le convine şi, deci, nu au vreun handicap sau un deficit sufletesc pe care să-l astupe sau cicatrizeze lectura. Dacă e să mă recomand, totuşi, prin ceva, atunci acel ceva ar fi buna credinţă. Onestitatea, seninătatea, transparenţa şi bucuria histrionică prin care mă livrez cititorului. (...)

Interviul integral poate fi citit pe blogul Libris.


Niciun comentariu: