joi, 21 februarie 2013

Interviu cu Lorena Lupu




Lorena Lupu s-a născut pe 24 noiembrie 1978, în Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Secţia Actorie.
Carti:
-Bătăuşu’ de Câmpi (2007) 
-experimentul literar – fotografic Hyde Park (2009), în colaborare cu Dinu Lazăr
-(2012)romanul erotic Dona Juana.
Ca jurnalist, Lorena Lupu a lucrat la revistele Maxim, Playboy şi Vice. În prezent, e redactor al revistei Tabu.
Sursa: http://www.hergbenet.ro/lorena-lupu.html
Ca sa completez aceasta introducere, vreau sa va mai spun doar ca Lorena este o scriitoare extraordinara, o actrita foarte talentata, iar ca om, curajoasa si imprevizibila.
Gasiti recenzia cartii "Dona Juana" aici.

1.      Ȋţi aminteşti care a fost prima carte pe care ai citit-o? Poţi sã ne spui ceva despre ea?

Prima carte pe care am citit-o a fost un abecedar vechi, din pivniţa blocului în care locuiam. Aveam trei ani şi  eram exploratoare. Aş fi putut fi o Magellană a zilelor noastre, dacă, într-o bună zi, n-aş fi găsit într-un şifonier vechi şi dărăpănat, acel abecedar.
L-am răsfoit, am văzut că începea cu câte o literă… Şi am început să-l studiez intens. În câteva săptămâni, buchiseam deja inscripţiile de pe ambalajele de ciocolată şi napolitane. Apoi am descoperit plăcerea poveştilor şi cariera mea de Magellan-femeie s-a dus pe apa sâmbetei.

2.      Existã o carte care ţi-a schimbat percepţia despre lume?

Nu cred că scopul cărţilor bune e să schimbe percepţii despre lume. Şi dacă tot am ajuns aici, mă întreb dacă lumea, cât e ea de vastă, complexă şi cu multe aspecte, poate fi înghesuită într-o singură percepţie. Eu zic că nu. Deci, cred că numai oamenii cu o lume foarte mică au  o aşa-numită percepţie despre lume. Şi ei nu o schimbă uşor.


3.      Dacã ai fi unul dintre personajele din “Dona Juana”, care ai fi? Cu care te asemeni cel mai bine?

          Van Gogh, căţeluşul care latră cu arţag diafan şi sparge penisuri
.
4.      Crezi cã dacã ai fi publicat în strãinãtate, reacţia publicului ar fi fost alta?

Probabil că ar fi existat şi acolo încuiaţii care să ceară arderea pe rug şi rafinaţii care să aprecieze calitatea croielii şi a ţesăturii romanului. Poate ar fi variat doar procentajul. Nu există nici o ţară formată dintr-o unanimitate de eminenţe, aşa cum nu există nici una formată 100% din cretini.

5.      Ce pãrere ai despre literatura fantasy?

Literatura fantasy e ca o uriaşă pălărie de magician sub care încap nenumărate chestii. Atât de diferite între ele, încât, practic, singurele cărţi non-fantasy sunt cele non-fiction. Faptul că un roman e etichetat fantasy în sine nu-mi spune nimic despre el. Părerea mi-o dau amănuntele specifice.

6.      Cãrţile cu vampiri sunt tot mai populare prin rândul adolescenţilor. Crezi cã e un lucru bun ? Ai citit sau ai citi cãrţi cu vampiri ?

Evident, am citit cărţi cu vampiri, că sunt şi eu suflet. Am fost şi eu adolescentă, deşi vampirii adolescenţei mele erau Gary Oldman, în Dracula lui Francis Ford Coppola şi Brad Pitt, în Interviu cu un vampir. După ce am văzut filmele, am citit şi cărţile lui Bram Stoker, respectiv Anne Rice. Fiecare generaţie cu vampirii ei. Cert e că vârsta de 16 ani şi imaginea unui seducător cu ochi roşii care-ţi lasă urme pe gât se asortează perfect, şi nimeni n-ar trebui să judece asta prea aspru.



7.      Care sunt criteriile dupã care alegi o carte?

După toane. Sunt un om foarte capricios, de aceea îmi plac lucruri diferite în zile diferite.

8.      Este vreo carte pe care ai desemna-o preferată?

Cred că  nici un om care a citit pe bune nu poate desemna o carte preferată, la ce bogăţie de autori şi de viziuni literare ne sunt disponibile acum.

9.      Care este ultima carte citită? Ce impresie ți-a lăsat? Ai reciti-o?

N-o să-ţi zic flecuşteţe, că nu are rost.  Ultima carte de care m-am îndrăgostit cu pasiune e Astăzi e mâinele de care te-ai temut ieri, cartea recent lansată a lui Radu Paraschivescu. Personajul principal e un cântec. Iar povestea unui cântec, relatată cu măiestrie de un uriaş talent literar, e unul dintre cele mai frumoase demersuri literare pe care le-am întâlnit în ultima vreme. Sunt fan. Dacă ar exista tricouri inscripţionate cu coperta cărţii, mi-aş comanda unul.

10.  Mulţumim pentru timpul acordat. Câteva cuvinte pentru pasionații de literatură și pentru cititorii blogului ?

Câteva cuvinte. :))

Niciun comentariu: